Αύξηση της ζήτησης κατά 50,4% και της χωρητικότητας κατά 35,5% αναμένεται να σημειωθεί το 2021 στο κλάδο των αερομεταφορών σε παγκόσμια βάση έναντι των επιπέδων του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ένωσης Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απώλειες στις αερομεταφορές παγκοσμίως θα διαμορφωθούν σε 38,7 δισ. δολάρια, έναντι 118,5 δισ. δολαρίων το 2020.Στην Ευρώπη, οι εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ αναφέρουν αύξηση της ζήτησης κατά 47,5% έναντι του 2020 και μείωση κατά 56% έναντι του 2019.Η χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 35,5% σε ετήσια βάση όμως θα είναι μειωμένη κατά 49% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.Οι απώλειες εσόδων στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές θα φτάσουν τα 11,9 δισ. δολάρια, έναντι απωλειών 26,9 δισ. δολαρίων το 2020.

Η IATA επανέλαβε το αίτημά της προς κυβερνήσεις προκειμένου να αντικατασταθεί το καθεστώς της καραντίνας με εκτεταμένα προγράμματα διενέργειας τεστ.

«Βλέπουμε χώρες σταδιακά να μας ακούν», δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ, επικαλούμενος τις πρωτοβουλίες για τεστ που είναι ήδη σε εξέλιξη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Ενώ κάποιες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες, όπως η αυστραλιανή Qantas, λένε ότι πιθανόν να απαιτηθεί ο εμβολιασμός των επιβατών για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η προσέγγιση αυτή δεν αναμένεται να αποδώσει παντού, δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ.

«Θα αποτρέψει τον κόσμο που αρνείται (το εμβόλιο) από το να ταξιδέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της IATA. «Η συστηματική διενέργεια τεστ είναι ακόμα πιο κρίσιμη για το άνοιγμα των συνόρων παρά το εμβόλιο».