106 άτομα που αιτήθηκαν διεθνούς προστασίας, με προορισμό το Μulhouse της Γαλλίας, αποχαιρέτησαν στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Πατρίκ Μαϊσοναβ.

Το παρόν στην αναχώρηση, έδωσε και η γενική Γραμματέας για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα στη Γαλλία υλοποιείται, κατόπιν διμερούς συμφωνίας που συνήφθη στις αρχές του έτους μεταξύ του Αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και του τότε υφυπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, κ. Λαουρέντ Νούνιες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, συνολικά στη Γαλλία θα μετεγκατασταθούν 1000 άτομα, εκ των οποίων 400 είναι αιτούντες άσυλο, οικογένειες με παιδιά, 500 ασυνόδευτα ανήλικα και 100 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Στην παρούσα φάση του προγράμματος έχουν αναχωρήσει ήδη 275 αιτούντες άσυλο και 131 ασυνόδευτα ανήλικα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και την Υπηρεσία Ασύλου του ΥΜΑ, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με το EASO, αλλά και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.