Η νέα Alitalia σκοπεύει να αξιοποιήσει στόλο 52 αεροσκαφών κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, να εξυπηρετεί 61 δρομολόγια και να απασχολεί 5.200 έως 5.500 εργαζομένους, όπως αναφέρει το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την ερχόμενη πενταετία.

Ειδικότερα, η αεροπορική εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της από τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Fabio Lazzerini και θα επιδιώξει να παρουσιάσει το επιχειρησιακό της σχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η περικοπή του προσωπικού στο μισό σε σύγκριση με το προσωπικό της παλαιάς Alitalia.

Η νέα εταιρεία θα έχει βάσει στα αεροδρόμια Fiumicino της Ρώμης και Linate του Μιλάνου και θα επιδιώξει να διαχωριστεί από τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους και να προσφέρει δρομολόγια προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επαγγελματικών ταξιδίων και των ταξιδίων αναψυχής. Ο στόλος των αεροσκαφών μακρινών πτήσεων θα περιοριστεί από 26 σε μόλις 9 αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον κ. Lazzerini το μερίδιο των αεροσκαφών που θα πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις θα αποτελεί μόλις το 17% του στόλου το 2021, όμως θα αυξηθεί στο 32% μέχρι το 2025. Η Ita στοχεύει σε 8,2 εκατ. επιβάτες για το 2021.

Στην εταιρία θα γίνουν επενδύσεις ύψους 2,9 δις. ευρώ, με την πλειονότητά τους να κατευθύνεται στον στόλο αεροσκαφών και με 300 εκατ. ευρώ περίπου σε ανάγκες ψηφιοποίησης.