Από τις 29 Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στις Κάτω Χώρες από οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της ζώνης Σένγκεν, υποχρεούνται να παρουσιάσουν έγγραφο που να δείχνει ότι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την άφιξη και είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία σημείωσε ότι ο νέος κανονισμός ισχύει και για τους Ολλανδούς υπηκόους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν ένας επιβάτης δεν παρουσιάσει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού, ενδέχεται να μην ταξιδέψει στις Κάτω Χώρες και δεν θα του επιτραπεί να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος ή το πλοίο. Επιπλέον, οι αρχές θα αποδέχονται τα αποτελέσματα των τεστ σε πέντε γλώσσες: Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά ή Ολλανδικά.

Οι εξαιρέσεις από το ανωτέρω μέτρο, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

-Αφίξεις από την Ισλανδία, καθώς η τελευταία θεωρείται ασφαλής χώρα από τις ολλανδικές αρχές

-Παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών

-Άτομα από χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ασφαλών χωρών της ΕΕ – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη και Κίνα

-Κάτοχοι διπλωματικών δελτίων ταυτότητας που έχουν εκδοθεί από το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών

-Κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων εκτός Ολλανδίας

-Κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων της Ολλανδίας που ταξιδεύουν ως μέρος της εργασίας τους

-Αρχηγοί κρατών και μέλη ξένων κυβερνήσεων

-Άτομα που εργάζονται στον τομέα μεταφοράς εμπορευμάτων και άλλο προσωπικό βασικών μεταφορών

-Ναυτικοί που κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα και ταξιδεύουν ως μέρος της δουλειάς τους

-Αεροπορικοί επιβάτες σε πτήσεις που δεν έχουν ως προορισμό την Ολλανδία, αλλά αναγκάζονται να προσγειωθούν σε ολλανδικό αεροδρόμιο λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων

Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από την απαγόρευση εκείνοι που φθάνουν στην Ολλανδία με διεθνή υπεραστικά τρένα, καθώς και οι ταξιδιώτες που έρχονται οδικώς.

Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ δεν υποκαθιστά την αυτο-καραντίνα, η οποία ούτως ή άλλως θα έχει διάρκεια 10 ημερών.