Μετά την απώλεια 6,1 εκατ. πτήσεων και 1,7 δισ. επιβατών το 2020, οι ειδικοί του Eurocontrol αναμένουν ότι οι αερομεταφορές τη νέα χρονιά θα ανακτήσουν το 51% των επιπέδων προ κρίσης κορωνοϊού.

Εκτιμούν επίσης ότι το 2021 τα αεροδρόμια θα είναι εκείνα που θα χρειαστούν απαραιτήτως περαιτέρω οικονομική βοήθεια, όπως συνέβη το 2020 με την κρατική βοήθεια στις αεροπορικές εταιρίες.

Από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς, ο όμιλος Lufthansa χρειάστηκε να ακυρώσει πολύ μεγάλο μέρος πτήσεων, το οποίο έφτασε το 67% σύμφωνα με το Eurocontrol, ενώ η Easyjet (-67%) και η μητρική της British Air, IAG (-65%), προέβησαν σε αντίστοιχο ποσοστό ακυρώσεων. Η Ryanair πραγματοποίησε 59% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2019 και η Air France / KLM 55% λιγότερες. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έχασε τη θέση του ως το κορυφαίο σε επίπεδο πτήσεων, και αναδείχθηκε το Άμστερνταμ όπου η μείωση ων πτήσεων ήταν λιγότερο δραματική.

Σύμφωνα με το Eurocontrol, το 51% του ευρωπαϊκού στόλου εμπορικών αεροσκαφών βρέθηκε καθηλωμένο στο έδαφος στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή 4.118 από τα 8.048 αεροσκάφη. Κατά την κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 87%.