Το σωματείο εργαζομένων «Verdi» καταγγέλλει δεκάδες ατυχήματα εν ώρα εργασίας στα σκάνερ για τον έλεγχο των χειραποσκευών στο νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου «BER».

Ειδικότερα, τουλάχιστον 60 άτομα του προσωπικού ασφαλείας του αεροδρομίου έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία αγγίζοντας τις χειραποσκευές που περνούν από τα ειδικά σκάνερ. Σύμφωνα με το σωματείο «Verdi», ανέφεραν έντονο πόνο, μούδιασμα και υπνηλία. Πολλοί απ’ αυτούς χρειάστηκε να μεταφερθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι, λόγω της ηλεκτροπληξίας, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν και τους χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια.

«Μόνο στις 6 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν έντεκα ατυχήματα. Τέσσερις εργαζόμενοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung». Όπως εξηγεί ο Μάρτιν B: «Πήγα να αγγίξω μία χειραποσκευή και με χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Μου άφησε ένα μούδιασμα στο χέρι και ένα κακό συναίσθημα. Φοβόμαστε πλέον όλοι να αγγίξουμε κάτι στη δουλειά». Όλα τα ατυχήματα συνέβησαν στα σκάνερ για τον έλεγχο χειραποσκευών στον Τερματικό Σταθμό 1. Δόθηκαν στους υπαλλήλους ειδικά παπούτσια, ωστόσο δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της εταιρείας ασφαλείας δεν οδήγησαν σε λύση», υπογραμμίζει ο Μπένζαμιν Ρόσερ, υπεύθυνος περιφερειακός διευθυντής στο σωματείο εργαζομένων «Verdi». «Όλα τα συστήματα λειτουργούν με βάση τα ισχύοντα πρότυπα και τους αναγνωρισμένους κανόνες τεχνολογίας,», τόνισε από την πλευρά της η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Οι αρχές πάντως προτείνουν ως μία λύση να παρέχονται στο προσωπικό στολές με λιγότερες συνθετικές ίνες.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung», κάποιοι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία πάνω από μία φορές κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. «Μια συνάδελφος χτυπήθηκε τέσσερις φορές από ηλεκτρικό ρεύμα, κι έφυγε από την εργασία της», αναφέρει το επίμαχο άρθρο.

Από την πλευρά του, το σωματείο «Verdi» απαίτησε το κλείσιμο του Τερματικού Σταθμού 1 μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, η διεύθυνση του αεροδρομίου έχει απορρίψει το αίτημά του.