Οι νέες παραλλαγές του ιού και η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων  έχουν δημιουργήσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους που συμμετέχουν σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο των χωρών της ΕΕ.

Οι Γερμανοί προτείνουν να είναι υποχρεωτικά στην ΕΕ τα τεστ και η καραντίνα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες όπου έχουν εξαπλωθεί πολύ τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του AFP. Παράλληλα, η Γερμανία έχει προειδοποιήσει πως αν δεν υπάρξει συντονισμός, εξετάζει το κλείσιμο των συνόρων.

Η Γαλλία τάσσεται επίσης υπέρ των υγειονομικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.

Προκειμένου να εντοπίζονται τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες μέλη να αυξήσουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό της γενετικής αλληλουχίας του ιού, κρίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι επαρκείς.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί επίσης η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει αρκετούς «φίλους» και αρκετούς που διστάζουν. Ειδικότερα, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης προτρέποντας όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Θετικός έχει εμφανιστεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υποστηρίζοντας πως «μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί».

Η πρόταση χαίρει αυξανόμενης υποστήριξης, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg, την ώρα που άλλος αξιωματούχος προειδοποίησε για μη αποδεκτούς όρους στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, βάση των δικαιωμάτων όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Παρόμοιες ενστάσεις έχει εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του οποίου συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.

Επιφυλακτικές στην ιδέα ενός πιστοποιητικού είναι επίσης κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες κρίνουν ότι η συζήτηση για το θέμα είναι πρώιμη με δεδομένο το μικρό ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εμβολιαστεί. Άλλες, όπως το Βέλγιο, ανησυχούν ότι θα γίνονται διακρίσεις εις βάρος των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Εξάλλου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μετάδοσης του Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, υπογραμμίζει η Γερμανία.

Ωστόσο, οι χώρες που είναι απελπισμένες για να αποκαταστήσουν εν μέρει τουλάχιστον τα ταξίδια θα μπορούσαν να το κάνουν μόνες τους, καθώς ο έλεγχος των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα και ο συντονισμός της ΕΕ, ενώ επιδιώκεται, δεν είναι υποχρεωτικός. Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι συζητά με τις πρωτεύουσες του μπλοκ για την ιδέα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως μέρος των προσπαθειών να διατηρηθούν τα εσωτερικά σύνορα ανοιχτά.