Με συγχρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης, ολοκληρώνεται η κατασκευή του πρώτου αεροδρομίου για τα αυτόνομα ιπτάμενα επιβατηγά οχήματα.

Το Urban Air Port, όπως ονομάστηκε η εγκατάσταση, κατασκευάζεται στο Κόβεντρι, στην κεντρική Αγγλία. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και εντός των προσεχών μηνών το αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Εκτός από τα ιπτάμενα ταξί, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα είδη drones, κυρίως από εκείνα που μεταφέρουν φορτία. Θα μπορεί επίσης να υποδέχεται ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη, διαθέτοντας και σταθμούς φόρτισής τους.

Οσον αφορά τα drones ταξί, θα πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες δοκιμαστικές πτήσεις τους από και προς το νέο αεροδρόμιο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν βέβαια και οι σχετικές άδειες πτήσης. Για όλα αυτά θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών. Ετσι, οι πρώτες πτήσεις ιπτάμενων ταξί στο… δικό τους αεροδρόμιο αναμένεται να γίνουν το 2023.

Ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τομέα δείχνουν μεγάλες εταιρείες, όπως η Hyundai, η οποία θέλει να δημιουργήσει τον δικό της στόλο ιπτάμενων ταξί, με ορίζοντα εκκίνησης των δρομολογίων το 2028.

Ο νοτιοκορεατικός βιομηχανικός γίγαντας συμμετέχει μάλιστα στην κατασκευή του Urban Air Port.

Στο Μαϊάμι, η ταράτσα ενός ουρανοξύστη κατοικιών σχεδιάστηκε έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να μπορεί να μετατραπεί σε χώρο προσγείωσης – απογείωσης αυτόνομων επιβατηγών οχημάτων, ενώ η Uber σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο αεροδρόμια για τέτοια οχήματα, ένα στο Ντάλας και ένα στη Μελβούρνη.