Την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να φτιαχτεί Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού τονίζει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για «μνημειώδη αδιαφορία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΟΛΚΕΟΑ:

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη η παρούσα Κυβέρνηση, το ΠΟΛΚΕΟΑ με επιστολές του της γνωστοποίησε την πρότασή του για Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό (23.07.2019).

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπουργός κα Λίνα Μενδώνη, επέδειξε μνημειώδη αδιαφορία, συνηγορώντας ουσιαστικά στον βανδαλισμό και την πολιτιστική καταστροφή των μνημείων.

Μετά από πολύμηνο διάλογο με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ.Άδωνι Γεωργιάδη, οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο και τελεσίγραφα με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η πρότασή μας για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό απορρίφθηκε – όπως επίσημα μας ενημέρωσαν – γιατί δεν είναι στα σχέδια του επιχειρηματικού πλάνου της Lamda Development το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας. Αποτέλεσμα, τα ιστορικά αεροσκάφη – περιουσιακά στοιχεία του ΠΟΛΚΕΟΑ – να απειλούνται με πλειστηριασμό.

27 Ιανουαρίου 2021, η Κυβέρνηση, μέσω επιστολής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., μας κοινοποίησε τελεσίγραφο με καταληκτική ημερομηνία την 5η Φεβρουαρίου 2021, να «παραδώσουμε άνευ όρων» τα αεροσκάφη στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλιώς πλειστηριασμός.

Το ΠΟΛΚΕΟΑ επέστρεψε την επιστολή της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ως απαράδεκτη.

Η Αεροπορική Κοινότητα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σύνολο της Κοινωνίας, στηρίζει και διεκδικεί Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό. Στόχος: η διάσωση της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ιστορικότητα του χώρου.

Επίσης το ΠΟΛΚΕΟΑ πρόσφατα προσέφυγε στη «Διεθνή Επιτροπή Διατήρησης Βιομηχανικής Κληρονομιάς» και στο «Διεθνές Συμβούλιο Προστασίας Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Συνεχίζονται να συλλέγονται υπογραφές και να αποστέλλονται επιστολές προς την Κυβέρνηση από φορείς, πολίτες, παρεμβαίνοντας υπέρ της πρότασης του ΠΟΛΚΕΟΑ και τη διάσωση των αεροσκαφών.

Ως φορέας, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό στα πλαίσια των μέσων που διαθέτουμε. Τώρα η ευθύνη είναι αποκλειστικά στην Κυβέρνηση, η οποία καλείται να πράξει το αυτονόητο. Διεκδικούμε: Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό.

Το αίτημά μας αυτό το κοινοποιήσαμε με επιστολή μας στον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, ζητώντας την παρέμβασή του.

Υπενθυμίζουμε πως το Προεδρικό Διάταγμα (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) – 01.03.2018 – ΑΠΠ/ΦΕΚ35) προβλέπει τη δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας.

Το πρώην εργοστάσιο του ΚΕΑ (κτίριο του 1938) έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/41429/1057/05.06.2009, ΦΕΚ400/Β/13.08.2009). Το κτίριο αυτό προτείνεται για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Επίσης, το αγγλικό υπόστεγο «Παγόδα», κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/347577/31383/4566_ΦΕΚ307-14.12.2016).

Το 2021 συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε που η Ελλάδα έμπαινε στις εμπορικές αερομεταφορές. Το 2021 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε.

Η ασέβεια προς τα μνημεία ισοδυναμεί με βανδαλισμό και πολιτιστική καταστροφή.

Το πολιτισμικό αποτύπωμα του Ελληνικού και της Πολιτικής Αεροπορίας ως πολιτιστική κληρονομιά οφείλει η χώρα μας, η Πολιτεία, να το παραδώσει ως ιστορία μέσα από ένα Μουσείου στις επόμενες γενιές.

Τέλος, η Κυβέρνηση οφείλει να θέσει όρια στον Επενδυτή και να προστατέψει την προσπάθεια που κάνουμε επί δεκαετίες για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό.