«Το περασμένο έτος ήταν μια καταστροφή, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε. Όποια και αν ήταν η ανάκαμψη στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη θερινή περίοδο, σταμάτησε το φθινόπωρο και η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά στο τέλος του έτους», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

«Η μείωση της αεροπορικής κίνησης κατά 66%, υπολογιζόμενη σε επιβατοχιλιόμετρα, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο σοκ που έχει βιώσει ποτέ η αεροπορική βιομηχανία», τόνισε ο Μπράιαν Πιες, επικεφαλής οικονομολόγος της IATA, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

Με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, οι εσωτερικές πτήσεις κατέγραψαν ηπιότερη πτώση (-48,8%) συγκριτικά με τις διεθνείς (-75,6%).

Η κίνηση μειώθηκε τον Απρίλιο στο 5% του φυσιολογικού της επιπέδου, προτού ανακάμψει ξανά το καλοκαίρι και στη συνέχεια ξαναπέσει με την έλευση των νέων κυμάτων μολύνσεων. Τον Δεκέμβριο, η πτώση της κίνησης σε διάστημα ενός έτους ήταν ακόμη στο 70%.

Η IATA, η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης για το 2021 «επισκιάζονται» από την εμφάνιση νέων παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, χωρίς ωστόσο να αναθεωρεί επίσημα προς κάτω τις προβλέψεις της για το έτος.

Αναμένει επίσημα ότι η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί κατά 50% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την επίτευξη μόλις της μισής επιβατικής κίνησης του 2019.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ένωσης, Πιρς μίλησε επίσης για τον «κίνδυνο ενός ακόμη λιγότερο αισιόδοξου σεναρίου», εάν οι παραλλαγές του ιού οδηγήσουν τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τους περιορισμούς ή να θεσπίσουν νέους: μια ανάκαμψη μόλις 13% το 2021, κάτι που δεν θα επιτρέψει να φτάσει στο 38% της επιβατικής κίνησης του 2019.

«Η αισιοδοξία για μια ταχεία και ομαλή ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών στον κόσμο, που γεννήθηκε από την άφιξη των εμβολίων, εξανεμίστηκε από τα νέα κύματα μολύνσεων και τις νέες παραλλαγές» του ιού, είπε ο ντε Ζινιάκ.

«Οι επιβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ταχέως μεταβαλλόμενη και ασυντόνιστη σειρά περιορισμών σε παγκόσμια κλίμακα», συνέχισε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τη βιομηχανία για τη θέσπιση κοινών κριτηρίων, με σκοπό να διευκολυνθεί η επαναφορά του κλάδου μόλις περιοριστεί η απειλή του ιού.

Ο Πιρς εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάθεση του εμβολίου θα προωθήσει την επαναφορά της ζήτησης έως το τέλος του έτους. Αλλά αυτό θα γίνει «με διαφορετικές ταχύτητες», δεδομένου του πολύ διαφορετικού ρυθμού εμβολιασμών σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, προειδοποίησε.

Οι φόβοι της ΙΑΤΑ απηχούν εκείνους που διατυπώθηκαν στις 15 Ιανουαρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μια υπηρεσία του ΟΗΕ, που υπολόγισε την μείωση της επιβατικής κίνησης στο 60% το 2020 και σκιαγράφησε μια ζοφερή βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Μοναδική αχτίδα φωτός για τον κλάδο το 2020, οι μεταφορές εμπορευμάτων που διατηρήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα από αυτά των της επιβατικής κίνησης. Η πτώση στην μεταφορά εμπορευμάτων, που μετριέται σε τόνους ανά χιλιόμετρο, περιορίστηκε στο 10,6% σε σύγκριση με το 2019 σύμφωνα με την IATA. Ωστόσο, αυτή ήταν η χειρότερη μείωση από τότε που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων το 1990.