Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες σχετικά με την καθιέρωση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» στη χώρα, υιοθετώντας την ελληνική πρόταση μετά από τη Δανία και τη Σουηδία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι Times.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η εξέλιξη αυτή έρχεται «καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να εξαιρέσει από τους κανόνες της καραντίνας τους τουρίστες που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού». Σύμφωνα με πληροφορίες των Times, «ενα σύστημα πιστοποίησης βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού». Το Φόρειν Όφις, το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Υγείας συνεργάζονται προκειμένου να προσφέρουν επιλογές για ταξιδιώτες σε χώρες που μπορεί να απαιτούν μια τέτοια πιστοποίηση ως προϋπόθεση εισόδου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα ενθαρρυντικά δεδομένα από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του ιού είχαν ως αποτέλεσμα να «φουντώσει» ξανά η συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να επιτραπούν περισσότερες ελευθερίες στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

«Η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει Βρετανούς τουρίστες τον ερχόμενο Μάιο με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να αποδείξουν ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού», είπαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι από τον χώρο του τουρισμού.