Η Σουηδία σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό των επιβατών σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων με τρένο και λεωφορείο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί νέα αύξηση στα κρούσματα COVID-19 και η εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τα μέτρα από τότε που ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων έπληξε τη Σουηδία προς τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά η απάντηση της χώρας παραμένει πιο μετριοπαθής σε σχέση με τα ολικά lockdowns. Από τις 14 Φεβρουαρίου, τα τρένα και τα λεωφορεία θα μπορούν να κινούνται μόνο με τη μισή δυναμικότητα εάν το ταξίδι τους είναι μεγαλύτερο των 150 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο περιορισμός θα ισχύει έως τα τέλη Μαΐου. Εξαιρέσεις θα ισχύσουν για όσους έχουν ήδη αγοράσει τα εισιτήριά τους.

«Η κατάσταση με την πανδημία φαίνεται πολύ καλύτερη σε σχέση με ένα-δυο μήνες νωρίτερα», δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά… υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για ένα τρίτο κύμα και η κατάσταση θα μπορούσε, ως εκ τούτου, γρήγορα να επιδεινωθεί». Την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδία αποφάσισε την παράταση της σύστασης για αποφυγή ταξιδίων στο εξωτερικό ως τις 15 Απριλίου.