Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέψει το άνοιγμα του τουρισμού συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Η Ελλάδα φιλοξένησε το 2019 περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών. Με δεδομένο ότι στη χώρα αυτή έχει εμβολιαστεί το 65%, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να έρθουν τουρίστες από το Ισραήλ που είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κτίζει «τείχος ανοσίας» από τον κορωνοϊό.

«Συζητήσαμε μόλις μία ρύθμιση για “πράσινο διαβατήριο” με την οποία οι Ισραηλινοί, όταν άρουμε τους περιορισμούς στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ελλάδα δίχως οποιονδήποτε περιορισμό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου στις κοινές δηλώσεις που έγινεν μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Ενθαρρύνεται επίσης η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται έτσι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Το θέμα του εμβολιαστικού «πιστοποιητικού» συναντήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και η Μεγαλόνησος έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το γρήγορο και ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

Οι δύο ηγέτες έχουν, όπως ειπώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, επιμείνει στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται τις δόσεις των εμβολίων τις οποίες έχει συμφωνήσει με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. «Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα ήμασταν έτοιμες σήμερα να κάναμε πολλά περισσότερα εμβόλια. Έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να το πετύχουμε. Ο λόγος που δεν το κάνουμε είναι πολύ απλά διότι δεν έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας ακόμα», είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί εντός των επόμενων μηνών, «ώστε να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε να μας βρει το καλοκαίρι σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Για «πιστοποιητικό» εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι με την υιοθέτησή του θα διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες από όλα μέρη του κόσμου που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Προς αυτή την κατεύθυνση οι δύο χώρες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθιερώσει μια διαδικασία τυποποιημένη και εύκολη για το αποδεικτικό στοιχείο του εμβολιασμού. Ώστε, όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, να διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο την επαναφορά σε μία στοιχειώδη κανονικότητα ως προς τον τουρισμό το καλοκαίρι, από τον οποίο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είμαστε πολύ εξαρτημένοι.