Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Ενέργειας και τον υφυπουργό Τουρισμού, οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστές συναντήσεις με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οι δύο χώρες συμφώνησαν μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών όπως από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, στους οποίους έχει χορηγηθεί εμβολιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν θα υποβάλλονται σε PCR τεστ για να ταξιδέψουν στην Κύπρο ούτε θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό.

«Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου συζητήσαμε θέματα που άπτονται της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και την πρόταση του Ισραήλ σε σχέση με το “Πράσινο Διαβατήριο” ενόψει και της επανέναρξης της ελεύθερης διακίνησης. Προς τον σκοπό αυτό, είμαι ευτυχής να πληροφορήσω ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων αρχών των χωρών μας στη βάση της οποίας από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό. Ενημερώθηκα από τον πρωθυπουργό για τη νέα θεραπεία για τον Covid-19 που αναπτύσσεται στο Ichilov Medical Center του Τελ Αβίβ, έχοντας υπόψη ότι οι αρμόδιες αρχές μας έχουν συμφωνήσει η Κύπρος να πάρει μέρος στις κλινικές δοκιμές», σημειώνει ο Ν. Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Νετανιάχου εξ’εφρασε ευχαριστίες για την προθυμία της Κύπρου να αναγνωρίσει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ, κάτι που θα κάνει, όπως είπε, και η χώρα του για την Κύπρο. Προσέθεσε ότι αυτό διανοίγει προοπτικές για έναρξη των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον.