Η Κολομβία παρέλαβε την πρώτη ποσότητα 50.000 δόσεων του εμβολίου της  Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό, με αεροσκάφος της DHL που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο El Dorado. Πρόκειται για την πρώτη ποσότητα από μια παρτίδα 1,65 εκατ. δόσεων που αναμένεται να έχει παραδοθεί τις προσεχείς τρεις εβδομάδες.

Το φορτίο έφθασε στην Μπογοτά με πτήση από το Βέλγιο, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε στο διεθνές αεροδρόμιο El Dorado.

 

 

Το πρόγραμμα εμβολιασμού προβλέπει την ανοσοποίηση «ενός εκατομμυρίου Κολομβιανών» μέσα σε έναν μήνα, θύμισε ο αρχηγός του κράτους. Η προτεραιότητα θα δοθεί στους ανθρώπους άνω των 80 ετών και στα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Συνολικά, 36 εκατ. άνθρωποι από τους 50 εκατ. κατοίκους της χώρας σχεδιάζεται να έχουν ανοσοποιηθεί μέσα στο 2021, με βάση το κυβερνητικό σχέδιο. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει λίγες ημέρες νωρίτερα από το Σάββατο που προβλεπόταν. Διαβεβαίωσε ότι έχει τη δυνατότητα να προχωρά στην ανοσοποίηση ως και 100.000 ανθρώπων ημερησίως, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

 

Πέραν του προϊόντος των Pfizer/BioNTech, η χώρα της νότιας Αμερικής έχει κλείσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες SinoVac, AstraZeneca και Johnson & Johnson, ενώ συμμετέχει στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.