Οι μετοχές ταξιδιωτικών και αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν 8% τη Δευτέρα, μετά τις συστάσεις στους Βρετανούς να μην κάνουν κρατήσεις καλοκαιρινών διακοπών στο εξωτερικό από υπουργούς της κυβέρνησης.

Οι διακοπές στο εξωτερικό απαγορεύονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον χάρτη πορείας της κυβέρνησης σε τέσσερα στάδια για τη μείωση των πανδημικών περιορισμών, θα μπορούσαν να τους επιτραπεί να ξαναρχίσουν από τις 17 Μαΐου το νωρίτερο, αν και θα μπορούσε να είναι αργότερα από αυτό.

Οι μετοχές των ιδιοκτητών της British Airways IAG, easyJet, TUI και Jet2 σημείωσαν υποχώρηση περίπου 6-7% τη Δευτέρα, ξεπερνώντας μερικά από τα ισχυρά κέρδη από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να ξαναρχίσει τα ταξίδια.

Ένα δεύτερο καλοκαίρι περιορισμένων ταξιδιών θα θέσει τις αεροπορικές εταιρείες και τις ταξιδιωτικές εταιρείες σε νέα οικονομική πίεση, αφού έχουν αναλάβει τεράστια χρέη για να επιβιώσουν τους τελευταίους 12 μήνες των lockdown και των απαγορεύσεων των διακοπών.

Ο αναλυτής της Citi Μαρκ Μαντούκα είπε ότι εντόπισε ένα «αυξημένο επίπεδο κόπωσης μεταξύ των θεμελιωδών επενδυτών» των οποίων οι ελπίδες ανάκαμψης είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών.