Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας ανέστειλε τις εξερχόμενες και τις εισερχόμενες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λα Αουρόρα της ομώνυμης πρωτεύουσας της χώρας της κεντρικής Αμερικής εξαιτίας των ανέμων που ωθούν προς την κατεύθυνσή του την ηφαιστειακή τέφρα που εκλύεται από τον κώνο του Πακάγια, που εισήλθε σε φάση έντονης εκρηκτικής δραστηριότητας το τελευταίο δίμηνο.

«Λόγω της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου από νότο προς βορρά και της αύξησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας το Πακάγια, ηφαιστειακή τέφρα έφθασε στο αεροδρόμιο Λα Αουρόρα της Γουατεμάλας. Για λόγους ασφαλείας και προληπτικά, οι πτήσεις ανεστάλησαν», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC), ο Λουίς Αργκέτα.

 

Η DGAC δεν διευκρίνισε πόσες ακριβώς πτήσεις ανεστάλησαν, ούτε τον αριθμό των επιβατών που επλήγησαν από την εξέλιξη. Ανακοίνωσε πως καθηλώθηκαν στο έδαφος εννέα αεροσκάφη, ενώ μία εισερχόμενη πτήση από το Λος Άντζελες εξετράπη στο Ελ Σαλβαδόρ.

Το Πακάγια, ο κρατήρας του οποίου βρίσκεται στα 2.552 ύψος και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα νότια από το αεροδρόμιο, εκλύει το τελευταίο δίμηνο ποσότητες λάβας, ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις και εκτοξεύονται στήλες τέφρας και πυρακτωμένοι βράχοι.