Πτήσεις από τη Βρετανία με τουρίστες τον Απρίλιο θα υποδεχθούν τα ελληνικά αεροδρόμια, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον Guardian.

Αν και η φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει να ανοίξουν τα σύνορα στους ξένους τουρίστες από τις 14 Μαϊου, όπως επανέλαβε ο κ. Θεοχάρης, παράλληλα τόνισε ότι οι μεθοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα, όταν θα επιτραπεί σε «ορισμένα» αεροδρόμια να υποδεχθούν πτήσεις από το εξωτερικό.

«Όταν ανέφερα την ημερομηνία έναρξης του Μαϊου, είπα ότι σταδιακά θα αίρουμε περιορισμούς σε μια προσπάθεια να ελέγξουμε τη “θερμοκρασία”», είπε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού στη βρετανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι επειδή ο τουρισμός «δεν ανοιγοκλείνει με διακόπτη» θα πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές κινήσεις.

«Κάπου στα μέσα Απριλίου θα μπορούμε, όπως υπολογίζουμε, να υποδεχθούμε Βρετανούς αλλά και πολίτες άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένου πληθυσμού, για να δοκιμάσουμε τους νέους κανόνες σε λίγες πύλες εισόδου, όχι και στα και 20 αεροδρόμια, αλλά σε εκείνα που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως στην Κέρκυρα, το Ηράκλειο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Η ανακοίνωσή του έρχεται ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση από τη βρετανική κυβέρνηση μιας λίστας εξαιρέσεων που επιτρέπουν σε Βρετανούς να φύγουν από τη χώρα τους αν έχουν «λογικές δικαιολογίες για ταξίδι» καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί στις 29 Μαρτίου. Χιλιάδες Βρετανού διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην Κρήτη, την Κέρκυρα κι άλλα μέρη, όπως ο πατέρας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ.

«Η Βρετανία είναι η υπ’ αριθμόν 2 τουριστική μας αγορά και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική για μας», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, πλέκοντας το εγκώμιο των βρετανικών Αρχών για τους γοργούς ρυθμούς της εκστρατείας εμβολιασμού.