Την επανεκκίνηση των ταξιδιών εξωτερικού, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα στάδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, παρουσιάζει η κυβέρνηση του Λονδίνου.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την χαλάρωση του lockdown και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η 17η Μαΐου είναι το συντομότερο που θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι Βρετανοί τα ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown, με ανοιχτά παμπ και τα κομμωτήρια. Αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει στους επιχειρηματίες μία εβδομάδα προθεσμία πριν την επανέναρξη των δραστηριοτήτων.

Σε ότι αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αυτή τη στιγμή, στη Βρετανία επιτρέπονται μόνο τα απολύτως δικαιολογημένα ταξίδια στο εξωτερικό. Ωστόσο, σήμερα ο Τζόνσον αναμένεται να φανερώσει τις προθέσεις του για το μέλλον και το ενδεχόμενο διαβατηρίων εμβολιασμού τα οποία θα λειτουργούν ως εισιτήριο για τα θέατρα, τις συναυλίες, τους αθλητικούς αγώνες, τους κινηματογράφους ,τα εστιατόρια και τις παμπ.

Σε ότι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι περιορισμοί αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν σε «πράσινους» και «κόκκινους». Οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται «πράσινες» χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και προχωρημένο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ωστόσο, ελάχιστες αναμένεται να είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα μπουν στην «πράσινη» λίστα – και επιπλέον αυτών οι Μαλδίβες, το Γιβραλτάρ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μάλτα και το Ισραήλ.

Ωστόσο, ακόμη και για ταξίδια από και προς εγκεκριμένες χώρες θα απαιτούνται τουλάχιστον τρία τεστ COVID-19 για κάθε παραθεριστή – μία πριν από την αναχώρηση πίσω στη Βρετανία και δύο μετά την επιστροφή, κάτι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις οικογένειες.