Άρχισε η μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» το πρωί της Δευτέρας και για τις επόμενες 10 ημέρες θα διεξαχθεί στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Πρόκειται για την ευρύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η οποία παρέχει στους συμμετέχοντες υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μοναδική εμπειρία συμμετοχής, γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνείς παράγοντες και στρατιωτικοί αναλυτές.

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» διεξάγεται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Διαρκεί 15 ημέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Αθηνών.

Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση (SINGLE BASE CONCEPT), με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμμετοχή ισχυρών κρατών, αποτελεί αναγνώριση της ποιότητας του επιχειρησιακού σχεδιασμού από το ΓΕΑ.

Από τη Γαλλία θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και Mιραζ-2000D, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τα μαχητικά F-16, ενώ οι ΗΠΑ μετέχουν με μαχητικά αεροσκάφη F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και UAV τύπου MQ-9.

Η φετινή ισραηλινή συμμετοχή περιλαμβάνει F-15 και F-16, ενώ οι Ισπανοί με F/A-18. Ο Καναδάς στέλνει οκτώ στελέχη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI) και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW-139.

Η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία αποστέλλουν στρατιωτικούς παρατηρητές. Η άσκηση που σχεδίασε το ΓΕΑ θα συνδυαστεί με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς.

Όπως όλες οι πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, έτσι και ο ΗΝΙΟΧΟΣ, εκπέμπει μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, που εμπεριέχουν και σαφές πολιτικό και διπλωματικό περιεχόμενο. Ασκήσεις τέτοιου επιπέδου, αποτελούν και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με στόχο τον εκφοβισμό, των ή του αντιπάλου (αντιπάλων θεωρητικών, δυνητικών ή πραγματικών) του ασκούμενου πολυεθνικού σχηματισμού.

Φωτο:Intime