Η Ρωσία αναστέλλει όλες τις τακτικές πτήσεις, αλλά και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti και την ίδια ώρα φτάνει στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Σκοπός του κ. Θεοχάρη είναι να εξασφαλίσει μια διμερή συμφωνία, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, να υποδεχθεί φέτος πάνω από 500.000 Ρώσους τουρίστες. Το ταξίδι του κ. Θεοχάρη στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τουριστικές αγορές υψηλού ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, εν όψει του επικείμενου ανοίγματος για το 2021, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει ο κ. Θεοχάρης στη Μόσχα έχει ως εξής:

* Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Τουρισμού θα παραστεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-TASS, στο πλαίσιο του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας.

* Αύριο ο κ. Θεοχάρης θα έχει επίσημες συναντήσεις με:

Την επικεφαλής του Federal Agency for Tourism (Rostourism) Zarina Doguzova.

Τον υφυπουργό Μεταφορών Dmitriy Zverev.

Κοινό αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις συναντήσεις είναι θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τους κανόνες και τα πρωτόκολλα για το άνοιγμα της αγοράς και των συνόρων, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Την Παρασκευή, 16 Απριλίου, ο υπ. Τουρισμού θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής του τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Εθνικής Πολιτικής της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Christofor Alexandrovich Konstantinidi, καθώς επίσης και με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Σότσι Δημήτρη Σαρακιανίδη, και με τον α’ αντιπρόεδρο της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας Nikolay Kasimov. Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, ο κ. Θεοχάρης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρόξενο στη Μόσχα, με Έλληνες ομογενείς, Ρώσους αξιωματούχους και επενδυτές, με τον Έλληνα προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Δημήτρη Ιτούδη, αλλά και με τον ιδιοκτήτη της ομάδας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο υπουργός Τουρισμού θα συναντήσει εκπροσώπους κορυφαίων τουριστικών ομίλων και πρακτορείων από τη Ρωσία (Mouzenidis Travel, TEZ Tour, Biblio Globus, Pegas, Ambotis, Coral, TUI), καθώς είναι τεράστιο το ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση του τουρισμού μετά και το περσινό επιτυχημένο άνοιγμα της αγοράς στη χώρα μας.

Αναφορικά τώρα με την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αναστείλει όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία, τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της αύξησης του αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με κορονοϊό στην Τουρκία.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για ενάμιση μήνα, ξεκινώντας από τις 15 Απριλίου μέχρι την 1η Ιουνίου.

Στην εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και της ταυτόχρονης επανεκκίνησης της τουριστικής κίνησης για την εαρινή περίοδο του 2021, εντάσσεται η δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προσφορά τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με τον Covid-19. Τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη φιλοξενία ατόμων που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Covid-19, αλλά και στενών επαφών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία τουλάχιστον 2 αστέρων ή 2 κλειδιών, να βρίσκονται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Ηρακλείου και Χανίων Κρήτης, καθώς και εντός των Νήσων Θήρας, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω. Όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να έχουν λάβει το ειδικό πιστοποιητικό «Health First», αλλά και να ακολουθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και τις ειδικές οδηγίες για τον χώρο της καραντίνας.