Ταξίδια χωρίς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι θέλει το 61% των Βρετανών τουριστών στις χώρες της “πράσινης λίστας”, σύμφωνα με έρευνα της easyJet.

Σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, στις χώρες της “πράσινης λίστας” απαιτείται από τους βρετανούς η διενέργεια τεστ PCR Covid. Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 55% δεν θα είναι σε θέση να πάει διακοπές το καλοκαίρι, εάν επιβληθούν τα ακριβά τεστ PCR Covid, που κοστίζουν μέχρι 150 £, στους επιβάτες σε χώρες χαμηλού κινδύνου, που περιλαμβάνονται στην πράσινη λίστα.

Στη δημοσκόπηση, σε δείγμα 2.000 Βρετανών παραθεριστών, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) πιστεύουν ότι εάν παραμείνει η απαίτηση για τεστ και σε αυτές τις χώρες, τα τεστ πρέπει να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα της υπόλοιπης οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δίνουν αποτέλεσμα σε 30 λεπτά και όχι τα ακριβά τεστ PCR. Περισσότερο από το ήμισυ (58%) είναι πιο πιθανό να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό σε πράσινες χώρες χαμηλού κινδύνου αυτό το καλοκαίρι, εάν η κυβέρνηση εισήγαγε αυτά τ φτηνά τεστ.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι ο μέσος τουρίστας είναι διατεθειμένος να πληρώσει μέχρι 30 λίρες για ένα τεστ και ένα ποσοστό αποδέχεται ένα κόστος της τάξης των 50 λιρών.

Ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της easyJet, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανακοινώσει τις τελικές λεπτομέρειες του καθεστώτος για τα τεστ και να ενημερώσει το κοινό για το ποιες χώρες θα βρίσκονται στην πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη λίστα και με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η κατάταξη. Ο κ.Lundgren πιστεύει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να βρίσκονται στην πράσινη βαθμίδα με βάση την πορεία των εμβολιασμών και τη χαμηλή παρουσία παραλλαγών του ιού στις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Όταν πρόκειται για τις πιο «επικίνδυνες» χώρες, πορτοκαλί και κόκκινες στο κυβερνητικό σύστημα του φωτεινού σηματοδότη, το 90% των Βρετανών συμφωνεί ότι απαιτείται τεστ για να εξασφαλιστεί ασφαλές ταξίδι. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%), εξάλλου, πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο το τεστ PCR Covid κατά την επιστροφή από μια χώρα χαμηλού κινδύνου.