Η Θεσσαλονίκη έχει το αεροδρόμιο που της αξίζει, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετά την επιθεώρηση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου «Μακεδονία».

«Οσοι έχουμε δει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» πριν έρθει η Fraport και όσοι βλέπουμε το αεροδρόμιο σήμερα διαπιστώνουμε μια τεράστια διαφορά, τόσο στη λειτουργικότητα, την κτιριακή, όσο και στην αισθητική. Και μάλιστα αυτό το κάνουμε αυτές τις μέρες, λίγες εβδομάδες πριν η χώρα μας ανοίξει τις πύλες του τουρισμού. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία το κατασκευαστικό αυτό έργο ολοκληρώθηκε», είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, έχει το αεροδρόμιο που της αξίζει. Αν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικός πόλος ανάπτυξης της περιοχής, χρειαζόταν να γίνει ένα αεροδρόμιο, όπως αυτό που θέλουμε σήμερα».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «αυτό το έργο συνεχίστηκε, παρά τις φοβερές παλινωδίες και από την επόμενη κυβέρνηση». Τόνισε ότι τα μοντέλα παραχώρησης στην ουσία αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες και πραγματικά προσφέρουν ένα σύγχρονο πλαίσιο για το πως πρέπει η χώρα μας να υποδέχεται τους επισκέπτες, είτε είναι Ελληνες, είτε ξένοι.

Τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία προϋπολογισμού 100 εκ ευρώ αφορούν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων, στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σε υποδομές και την πίστα του αεροδρομίου. Ειδικότερα, κατασκευάστηκε νέος αεροσταθμός και ανακαινίστηκε – αναδιαμορφώθηκε το υφιστάμενο terminal, κατασκευάστηκε νέος πυροσβεστικός σταθμός, δύο νέα φυλάκια ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων των αεροσκαφών και δύο πεζογέφυρες για τη σύνδεση του υφιστάμενου με το νέο terminal. Εγκαταστάθηκε επίσης σύγχρονο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου αποσκευών, με εννέα καινούριους ιμάντες παράδοσης αποσκευών και τρία καινούρια μηχανήματα X- ray. Εγκαταστάθηκε επιπλέον σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και έγινε σύνδεση του με το δίκτυο της πόλης, ενώ αναδιαμορφώθηκαν οι οδοί πρόσβασης και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων. Αναδιαμορφώθηκαν τέλος οι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, ανακαινίστηκε το οδόστρωμα στους χώρους προσγείωσης – απογείωσης αεροσκαφών και ανακατασκευάστηκε το σύστημα φώτων προσέγγισης ALS.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα αεροδρόμιο πολύ σύγχρονο ακριβώς την περίοδο πριν ανοίξουμε τον τουρισμό σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, σε μια πόλη που μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Καραμανλής. Όπως είπε, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες κτιριακής αναβάθμισης και εδώ και τρεις μήνες έχει σταδιακά ανοίξει και λειτουργεί. Χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» τη δουλειά που έχει γίνει, ευχαρίστησε τη Fraport και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, και είπε ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» είναι ένα στολίδι, όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Τον κ. Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη ξενάγησαν στο αναβαθμισμένο αεροδρόμιο ο Αλεξάντερ Τσινέλ, CEO Fraport , ο Μπιλ Φούκερτον, γενικός διευθυντής κατασκευαστικού έργου και ο Ηλίας Μαραγκάκης, διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας της Fraport Greece.