Το διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου μείωσε τις προβλέψεις του για τον αριθμό των επιβατών, προειδοποιώντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την κυβερνητική πολιτική κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών φέτος.

Ειδικότερα, ανέφερε προσαρμοσμένες απώλειες 329 εκ. λιρών για το πρώτο τρίμηνο του έτους, από μια ζημιά 41 εκατ. λιρών πριν από ένα χρόνο, στα πρώτα στάδια της κρίσης. Αυτό ανάγει τις συνολικές απώλειες του Χίθροου από την έναρξη της πανδημίας σε σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια λίρες, μετά από ένα χρόνο αναστολής της λειτουργίας του λόγω lockdown και περιορισμών στις μετακινήσεις και τα ταξίδια.

Το Χίθροου αναφέρει ότι μόνο 1,7 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου το τρίμυνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, μείωση 91% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο όγκος των φορτίων είναι επίσης χαμηλότερος, περίπου 23% χαμηλότερος από ό, τι πριν από δύο χρόνια.

Ο CEO του αεροδρομίου, Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πώς η Covid-19 έχει καταστρέψει τον αεροπορικό τομέα και το βρετανικό εμπόριο. Η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών από τις 17 Μαΐου θα συμβάλει στην έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης, επιτρέποντας στους εξαγωγείς να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά, καθώς και την επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Το Heathrow προετοιμάζεται για την ανάκαμψη.

Ενεργώντας νωρίς για να μειώσουμε το κόστος και να προστατεύσουμε τα έσοδα, έχουμε βάλει τους εαυτούς μας σε μια ισχυρή οικονομική θέση για να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επιβάτες, διατηρώντας τους ασφαλείς. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ενέργεια και τη δέσμευση των συναδέλφων μου στο Heathrow και είμαι πολύ περήφανος για αυτό που πέτυχαν».