Έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δείχνει ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού πρέπει να είναι υποχρεωτικά ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ipsos με τη συμμετοχή 21.000 ατόμων σε 28 χώρες, βρήκε ότι το 78% των συμμετεχόντων υποστηρίζει τα διαβατήρια εμβολιασμού κατά του Covid ως προϋπόθεση για τα ταξίδια.

Η ισχυρότερη υποστήριξη ήταν στη Μαλαισία και το Περού, όπου το 92% και το 90% των ανθρώπων υποστήριξαν τα διαβατήρια εμβολιασμού για ταξίδια. Να σημειωθεί ότι υπέρ των διαβατηρίων απάντησε η πλειοψηφία των συμμετεχόντων από κάθε χώρα που έλαβε μέρος στην έρευνα. Οι πολίτες της Ουγγαρίας (52% υπέρ) και της Πολωνίας (58%) ήταν οι λιγότερο ενθουσιώδεις στην ιδέα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) δήλωσαν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα κάνουν τα ταξίδια και τις μεγάλες εκδηλώσεις πιο ασφαλή. Περισσότερα από οκτώ στα δέκα άτομα υποστήριξαν αυτή την άποψη σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία και το Περού, ενώ έως το 52% την υποστήριξαν άτομα από την Ουγγαρία και το 53% από τη Ρωσία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 67% δήλωσε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού κατά του Covid-19 θα πρέπει επίσης να είναι υποχρεωτικά για συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως γήπεδα και αίθουσες συναυλιών με την ισχυρότερη υποστήριξη να έρχεται από την Ινδία, τη Χιλή και τη Μαλαισία (και οι τρεις με ποσοστό 84%) ενώ στη Ρωσία και την Ουγγαρία μόνο το 31% και το 47%, αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι ευρέως διαδεδομένα στη χώρα τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις στις απόψεις που κυμαίνονται από 81% στην Ινδία και το Περού έως λιγότερο από το ένα τρίτο (32%) στη Ρωσία.

Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ρωτήθηκαν παγκοσμίως (55%) δήλωσαν ότι τα άτομα που εισέρχονται σε καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία θα πρέπει επίσης να υποχρεούνται να φέρουν διαβατήριο εμβολιασμού. Η ιδέα ήταν λιγότερο δημοφιλής στη Ρωσία (20%) και η ισχυρότερη υποστήριξη ήρθε από την Ινδία όπου το 78% υποστήριξε αυτό το μέτρο.

Οι απόψεις παγκοσμίως διαφέρουν σχετικά με το ποιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε προσωπικά ιατρικά αρχεία για την έκδοση διαβατηρίων εμβολιασμού. Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (84%) θα επέτρεπαν στον γιατρό τους να έχει πρόσβαση, το 56% στον εργοδότη τους, το 50% στην κυβέρνησή τους, αλλά μόνο το 40% θα εμπιστευόταν τις ιδιωτικές εταιρείες.