Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Chem Chemistry» παρουσιάζουν μια μέθοδο μετατροπής πλαστικών υλών σε καύσιμα για αεροσκάφη τύπου τζετ και υψηλής ποιότητας λιπαντικά.

Ειδικότερα, η μέθοδος μετατρέπει το πολυαιθυλένιο που είναι το πλαστικό που είναι πιο κοινό πλαστικό στην παγκόσμια βιομηχανία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή κάθε είδους συσκευασιών, στις σακούλες των καταστημάτων και σε πολλά αντικείμενα.

Το πολυαιθυλένιο βρίσκεται στο 30% όλων των πλαστικών που παράγονται και η παγκόσμια αξία του υπολογίζεται σε 200 δισ. δολάρια ετησίως. Όπως είναι ευνόητο το να μην καταλήγουν οι τεράστιες ποσότητες πολυαιθυλενίου στα σκουπίδια αποτελεί από μόνο του μια πολύ σημαντική ωφέλεια για το περιβάλλον. Αν επιπλέον μετατραπεί σε κάτι χρήσιμο η ωφέλεια πολλαπλασιάζεται.

Έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι μετατροπής πλαστικών και μάλιστα μιας χρήσης σε καύσιμα και λιπαντικά. Όμως η νέα μέθοδος είναι πιο αποδοτική από τις προηγούμενες. Μπορεί να μετατρέπει το 90% της πλαστικής ύλης σε καύσιμα για αεροσκάφη τζετ και σε άλλα προϊόντα υδρογονανθράκων μέσα σε διάστημα μόλις μίας ώρας και με θερμοκρασίες αξιοσημείωτα μικρότερες από αυτές που απαιτούν οι υπόλοιπες μέθοδοι ανακύκλωσης πλαστικών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογα αποτελέσματα στην μετατροπή και άλλων πλαστικών υλών.