Στην εφημερίδα «Airnews» μίλησε ο Αντρέας Χριστοδουλίδης, CEO της Zela Jet, για την ανάπτυξη και τους στόχους της εταιρείας, αλλά και για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται εν μέσω πανδημίας για νέα επιχειρηματικά σχέδια.

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη

H Zela Jet είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται στη διαχείριση ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ανήκει στον όμιλο εταιρειών Zela Aviation, που καταγράφει μια σημαντική ιστορία δεκαέξι ετών στον χώρο της ναύλωσης και πώλησης αεροσκαφών, καθώς και των αερομεταφορών. Η Zela Jet δημιουργήθηκε, προκειμένου να δώσει μια νέα διάσταση στη ζήτηση για ιδιωτικά ταξίδια, εστιάζοντας κυρίως στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

– Πείτε μας λίγα λόγια για την Zela Jet.
Η Zela Jet είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία έχει ως στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ιδιωτικές πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων στην Ανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Zela Jet είναι η θυγατρική εταιρεία της Zela Aviation, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της ναύλωσης εμπορικών αεροσκαφών τα τελευταία δεκαέξι χρόνια.
Η στελέχωση της Zela Jet γίνεται πολύ προσεκτικά, με ανθρώπους που είναι πολλά χρόνια στον χώρο και η βασική αρχή τους είναι το αψεγάδιαστο service και οι σωστές και κερδοφόρες εμπορικές συμφωνίες.
Τα κεντρικά γραφεία μας βρίσκονται στην Κύπρο (Λεμεσός), με επιπλέον επιχειρηματικά κέντρα στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

– Η εταιρεία ιδρύθηκε σε μία δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις, εξαιτίας της νόσου COVID-19. Θεωρείτε πως με την πανδημία σας δόθηκε μία ευκαιρία για νέα επαγγελματικά σχέδια; Και αν ναι, γιατί;
Γνωρίζοντας πολύ καλά τα νέα δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, επιλέξαμε να επενδύσουμε στην ίδρυση μίας νέας εταιρείας, καθώς όπως πολύ σωστά είπατε πιστεύουμε ότι μέσα από κάθε κρίση γεννιούνται ευκαιρίες.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες λόγω της πανδημίας της COVID-19 με την αναστολή πολλών προγραμματισμένων αεροπορικών υπηρεσιών, είδαμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στον ιδιωτικό ταξιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας την Zela Jet.
Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αεροσκάφη (ελικόπτερα και αεροπλάνα) όλων των κατηγοριών καθώς και αεροσκάφη για τα οποία η Zela Jet θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα ενοικίασης (aircraft exclusivity).
Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και τους ανθρώπους που επιλέγουν ιδιωτικές πτήσεις για τα επαγγελματικά τους ταξίδια.

– Ο κορωνοϊός χτύπησε δραματικά τη βιομηχανία της αεροπλοΐας. Στην περίπτωση, όμως, των ιδιωτικών πτήσεων ίσως ισχύει το αντίθετο. Συμφωνείτε με την άποψη αυτή;
Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι οι απαιτητικοί ταξιδιώτες έχουν στραφεί προς τις ιδιωτικές πτήσεις.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 90 τοις εκατό εκείνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πετούν με ιδιωτικά μέσα, μέχρι τώρα δεν το έκαναν. Είναι μια εικόνα που φαίνεται να αλλάζει, καθώς αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις εμπορικές πτήσεις.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι, κατ’ αρχάς, η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αεροπορικές εταιρείες με συνεχείς αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων και αφετέρου η ευελιξία και η μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν οι καθαρά ιδιωτικές πτήσεις.

– Σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται η Zela Jet; Ποιο είναι το target group της εταιρείας; Αφορά κυρίως επαγγελματικά ταξίδια;
Στον αρχικό σχεδιασμό μας, η βάση των επιχειρήσεων θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, με επίκεντρο όπως προανέφερα την Ελλάδα και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στην Ελλάδα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ιδιωτικών πτήσεων με ελικόπτερο, αλλά και inbound/outbound πτήσεων με ιδιωτικά αεροπλάνα.
Το target group περιλαμβάνει όλους τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για τουρισμό, επιχειρηματίες, οι οποίοι χρειάζονται ευελιξία στον προγραμματισμό των επαγγελματικών τους ταξιδιών καθώς και τα μεγαλύτερα group που επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο είτε για incentive είτε για corporate travel. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε πτήσεις επαναπατρισμού, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας, καθώς και την αεροδιακομιδή ασθενών.
Εμείς, βασισμένοι στους αριθμούς των τελευταίων ετών, ερχόμαστε να στηρίξουμε την ανάγκη γι’ αυτές τις ιδιωτικές πτήσεις, προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές στις παραπάνω κατηγορίες επιβατών. Φιλοδοξούμε ότι με την πάροδο του χρόνου, θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και σε περισσότερες περιοχές, εφόσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.

– Πώς διασφαλίζει η Zela Jet την ασφάλεια των πελατών της;
Η ασφάλεια των επιβατών αλλά και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον αεροπορικό χώρο είναι η προτεραιότητά μας. Εχουμε παρατηρήσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις αερομεταφορές έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ακολουθούν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής. Εχοντας όλους τους εργαζομένους σαν συμμάχους, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί μία πτήση με επιτυχία, θα ακολουθούνται ευλαβικά, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι στον χώρο και οι πελάτες που μας εμπιστεύονται να μπορούν να αισθάνονται 100% ασφαλείς.

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας την περίοδο αυτή της πανδημίας, αλλά και της μετά-COVID εποχής;
Ο βασικός μας στόχος για το 2021 είναι η καθιέρωση του brand name Zela Jet, μέσα από το εξαιρετικό service που τα στελέχη μας γνωρίζουν να προσφέρουν, αλλά και από τη σωστή επαγγελματική σχέση μας με τους ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό και στις αερομεταφορές. Φιλοδοξούμε να γνωρίσει όλος ο κόσμος την Zela Jet, παράλληλλα να βγει η χώρα το συντομότερο δυνατόν από την πα-γκόσμια κρίση, έτσι ώστε να κάνουμε νέα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας.
Για το 2022, έχουμε ως βασικό στόχο να παρουσιάσουμε στην Ελλάδα τον δικό μας στόλο, αποτελούμενο από οικονομικά Light Jets, τα οποία είναι η ιδανική λύση για εγχώριες πτήσεις αλλά και πτήσεις προς κοντινούς διεθνείς προορισμούς. Είναι ένα εγχείρημα στο οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ και είμαστε βέβαιοι ότι θα αλλάξει τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει ο κόσμος τις ιδιωτικές πτήσεις.
Σεβόμαστε απεριόριστα όλους τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την παρούσα κατάσταση και ανυπομονούμε να τους βοηθήσουμε, προσφέροντας επιπλέον υπηρεσίες στον χώρο μας που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στις δικές τους επιχειρήσεις.