Αμοιβαιότητα ζητάει η Ευρώπη από την Αμερική για την υποδοχή των Ευρωπαίων τουριστών. Κατά βάση όσο αφορά την  καραντίνα, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών που συνδέονται με τον Covid-19, δήλωσε στο δίκτυο RTL ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Στις 19 Μάϊου οι «27» συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταξιδιωτών από τρίτες χώρες που έχουν λάβει τις αναγκαίες δόσεις εμβολίων κατά του Covid που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί πλήρως πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, με δύο δόσεις των εμβολίων των Moderna, Pfizer-BioNTech, AstraZeneca ή μία δόση του εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει να μην απαιτείται ούτε τεστ, ούτε καραντίνα για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, αλλά οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν τελικά σε κάθε κράτος μέλος.

 Η Γαλλία, η οποία ανοίγει από τις 9 Ιουνίου στους ταξιδιώτες με βάση έναν χρωματικό κώδικα, θα συνεχίσει να απαιτεί αρνητικό τεστ (PCR ή αντιγόνων) για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Επιθυμούμε αμοιβαιότητα» αλλά υπάρχει ακόμα καραντίνα στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους

Σχετικά με τον τουρισμό, ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι θα υπάρξει απόψε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπεύθυνο εμβολιασμού, για να συζητηθεί το θέμα της υποδοχής Αμερικανών στην Ευρώπη και Ευρωπαίων στις ΗΠΑ.

«Υποδεχόμαστε ήδη Αμερικανούς τουρίστες από τη στιγμή που είναι εμβολιασμένοι, από τη στιγμή που έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου και μετά την παρέλευση 15 ημερών από την δεύτερη. Επιμένω ότι επιθυμούμε αμοιβαιότητα και θα συζητήσω για όλα αυτά, διότι προς τον παρόν έχουμε ακόμη καραντίνα στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Υπάρχει επίσης, αμοιβαιότητα. Θα πρέπει από τη στιγμή που υποδεχόμαστε Κινέζους τουρίστες να υπάρχει αμοιβαιότητα, μία αντίστοιχη κατάσταση».