Οι αεροπορικές εταιρίες πιέζουν για επανεκκίνηση των πτήσεων προς τις ΗΠΑ. Οι επικεφαλής των εταιριών κάλεσαν τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Από πλευράς τους οι εκτελεστικοί διευθυντές της American Airlines, της British Airways, της Delta Air Lines, της United Airlines και της JetBlue Airways Corp, σε μία σπάνια ιντερνετική συνέντευξη Τύπου δήλωσαν πως,  «Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στις δύο χώρες σημαίνουν ότι τα ταξίδια μπορούν να αρχίσουν και πάλι με ασφάλεια, μετά την επιβολή περιορισμών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους».

Η κίνηση αυτή γίνεται πριν από τις συναντήσεις που θα έχουν αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάσκεψη των G7 που θα πραγματοποιηθεί στην Κορνουάλη.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών και βρετανικών αεροπορικών εταιρειών δήλωσαν στο Reuters ότι δεν αναμένουν από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς μέχρι περίπου την 4η Ιουλίου το συντομότερο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στον εμβολιασμό όσο το δυνατό περισσότερων Αμερικανών.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της British Airways Σον Ντόιλ δήλωσε πως, «η άρση των περιορισμών είναι καθοριστικού χαρακτήρα».

«Νομίζω ότι εδώ διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τις διακοπές. Πρόκειται για το εμπόριο, για τις επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, αλλά και για την επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις και την επαναπρόσληψη ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τις απαγορεύσεις των δυο χωρών, στις ΗΠΑ, από το Μάρτιο του 2020,  απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε όλους σχεδόν τους μη Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν είχε προηγηθεί καραντίνα 14 ημερών. Ακόμα οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη Βρετανία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δέκα ημερών μετά την άφιξή τους.

Η επανεκκίνηση της αεροπορικής διασύνδεσης είναι πιο σημαντική για τις αεροπορικές εταιρίες British Airways και Virgin Atlantic, οι οποίες δεν επωφελούνται από την ανάκαμψη της εσωτερικής επιβατικής κίνησης, όπως οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JetBlue Ρόμπιν Χέις δήλωσε ότι, «το ανθρώπινο κόστος είναι όπως το σκέφτομαι τουλάχιστον καταστροφικό» για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, αλλά «δεν έχουν δει τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους για περισσότερο από έναν χρόνο».

Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς εισόδου που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά περίπτωση. Μόνο οι 26 χώρες της Συμφωνίας Σένγκεν στην Ευρώπη που δεν έχουν συνοριακούς ελέγχους, η Ιρλανδία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ιράν και η Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines Νταγκ Πάρκερ δήλωσε, πως η λίστα των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τους περιορισμούς των ΗΠΑ «δεν έχει κάποιο λογικό νόημα τώρα πια…, καθώς οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες είναι ασφαλείς για να ταξιδέψουν».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της United Airlines Σκοτ Κίρμπι δήλωσε, ότι η αεροπορική εταιρία του «μπορεί να προσθέσει πολύ σημαντική ικανότητα μεταφοράς επιβατών» μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την άρση των περιορισμών. Βρισκόμαστε στην κορύφωση της ταξιδιωτικής περιόδου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας και κάθε ημέρα που περνάει, είναι μία ημέρα που χάνεται για την ανάκαμψη» παρατήρησε ο ίδιος.