Νέα οδική σύνδεση του Αεροδρομίου με την πόλη της Ρόδου. Στο τμήμα Αεροδρόμιο – Φαληράκι, από 1+1 λωρίδες που έχει η υφιστάμενη διατομή, θα κατασκευαστούν 2+2 λωρίδες.

Ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας γέφυρας Μάκαρη ανακοίνωσε την κατασκευή νέας οδικής σύνδεσης μήκους 9 χιλιομέτρων, η οποία θα συνδέσει το Αεροδρόμιο του νησιού με την πόλη της Ρόδου, στη θέση Χαράκι της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Ο νέος οδικός άξονας προβλέπεται να ξεκινά στον Ισόπεδο Κόμβο του Νοσοκομείου και να ολοκληρώνεται περίπου μισό χιλιόμετρο μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κρεμαστής. Η νέα χάραξη, η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη, έχει συνολικό μήκος περίπου 9 χλμ. και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η κατασκευή πέντε ισόπεδων κόμβων καθώς και παράπλευρου δικτύου συνολικού μήκους περίπου 16 χλμ. για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου.

Μαζί με το ΦΠΑ το έργο συνολικού προυπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχει συμπεριληφθεί στην πρόταση του υπουργείου Υποδομών για χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Η νέα οδός θα συνδέεται:

– Με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του νησιού σε τρεις ισόπεδους κόμβους, στις θέσεις Νέο Νοσοκομείο, Κανδήλι και Ιαλυσός

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
– Με την πόλη της Ρόδου μέσω του κόμβου του Νέου Νοσοκομείου, με προέκταση της οδού Γεωργίου Σεφέρη

– Στο τέλος του οδικού άξονα με τον ισόπεδο κόμβο Παστίδας της οδού Ακτές ‐ Αεροδρόμιο.

 Ο νέος δρόμος θα έχει τις πιο υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς στο τμήμα Αεροδρόμιο – Φαληράκι, από 1+1 λωρίδες που έχει η υφιστάμενη διατομή, θα κατασκευαστούν 2+2 λωρίδες με στηθαίο ασφαλείας στο μέσον. Επίσης, η διαπλάτυνση των υφιστάμενων άνω και κάτω διαβάσεων προβλέπει σε ολόκληρο το τμήμα  την χάραξη που  ακολουθεί την υφιστάμενη οδό, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι ολοκληρωμένες και σε φάση έγκρισης οι μελέτες του υποτμήματος από τον ισόπεδο κόμβο Κανδηλίου έως Αεροδρόμιο, μήκους περίπου 7 χλμ. «Έτσι, είναι δυνατή η άμεση δημοπράτηση ενός αυτοτελούς τμήματος του έργου απολύτως λειτουργικού και εξαιρετικά σημαντικού», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση δέσμευσης της ζώνης διέλευσης των έργων, με ισχύ έως τον Μάιο του 2022.

Αυτό που απομένει για την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ο ανασχεδιασμός του τμήματος μετά τον Ισόπεδο Κόμβο Κανδηλίου, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μελέτες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής Ρόδου, προκειμένου να υπάρξει λειτουργικότερη σύνδεση με τον αστικό ιστό. Η προτεραιοποίηση αυτή έχει επιβληθεί και από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου».

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, σημείωσε ότι η υφιστάμενη οδική σύνδεση του αεροδρομίου με την πόλη είναι ξεπερασμένη πλέον από την εποχή, με έντονη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, προβλήματα ασφαλείας και σίγουρα μια κατάσταση που δεν αρμόζει στην καθημερινότητα του νησιού, αλλά και δεν ταιριάζει στην εικόνα ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού όπως είναι η Ρόδος.

Η νέα γέφυρα
Όσον αφορά τη νέα γέφυρα που εγκαινιάστηκε σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι πρόκειται για ένα έργο της Αυτοδιοίκησης, που ακόμα κι αν τυπικώς δεν θεωρείται εντός εισαγωγικών «μεγάλο», είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καθημερινότητα του νησιού. Δήλωσε δε ότι όλοι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι ολοκληρώθηκε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η γέφυρα επί του ποταμού Μάκαρη στάθηκε ξανά στη θέση της και δόθηκε στην κυκλοφορία, μόλις 18,5 μήνες μετά την κατάρρευση της παλιάς γέφυρας και 12 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου», ανέφερε ειδικότερα και απένειμε τα εύσημα σε όσους εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία, από την Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα που υλοποίησε ένα έργο υψηλών τεχνικών προδιαγραφών.

Υπογράμμισε μάλιστα πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση όταν συντρέχουν τρεις απλές προϋποθέσεις: πόρους, θεσμικά εξασφαλισμένος χώρος δράσης τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη συμβολή του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκου και του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Μήνυμα και για τον εμβολιασμό
Με αφορμή το γεγονός ότι τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης και σε αυτά έδωσε το παρόν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο κ. Καραμανλής έστειλε ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

«Δεν έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω μας. Για να ξεπεράσουμε οριστικά τον εφιάλτη, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και, το κυριότερο, να κάνουν όλοι το εμβόλιο. Μιας και είναι δίπλα μου ο κ. Χαρδαλιάς, λοιπόν, επιτρέψτε μου κι εγώ να αναλάβω… τον ρόλο του κ. Τσιόδρα και να αξιοποιήσω και αυτό το βήμα για να πω προς όλους: Όποιος δεν έχει κλείσει ακόμα το ραντεβού του, τώρα είναι η ώρα για να το κάνει. Κι όποιος έχει κάποιον δικό του άνθρωπο που διατηρεί αμφιβολίες, τώρα είναι η ώρα να κάνει ό,τι μπορεί για να τον μεταπείσει. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά για τη δημόσια υγεία! Ιδίως μάλιστα για όσους ζουν και εργάζονται σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό όπως είναι η Ρόδος», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  οπού έλαβε μέρος ο κ. Καραμανλής. Επίσης συμμετείχαν ο κ. Χατζημάρκος, ο κ. Καμπουράκης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Παππάς και Βασίλης Υψηλάντης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.