Η Ryanair και η ιδιοκτήτρια τριών αγγλικών αεροδρομίων Manchester Airports Group θα κινηθούν νομικά κατά της βρετανικής κυβέρνησης για το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που έχει θέσει σε εφαρμογή για τα διεθνή ταξίδια, όπως μετέδωσαν οι Financial Times.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους και η Manchester Airports Group δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έγγραφα στο High Court την Πέμπτη, για να ζητήσουν δικαστικό έλεγχο σχετικά με τη διαφάνεια του συστήματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Θα απαιτήσουν από το Λονδίνο να δώσει σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατηγοριοποίησης των χωρών στο «σύστημα φωτεινού σηματοδότη», το οποίο καθορίζει ποιοι διεθνείς επιβάτες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών, λίγες χώρες βρίσκονται στην πράσινη λίστα και ο τρόπος διαχείρισης του συστήματος έχει επικριθεί από την αεροπορική βιομηχανία.

Την ίδια ώρα, η Βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο όσον αφορά τη δυνατότητα των Βρετανών για καλοκαιρινές διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Ο κ. O’Leary προέβη σε ιδιαίτερα καυστικά σχόλια κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ του πιο ανίκανη ομάδα υπουργών και ότι δεν πιστεύει καθόλου στην κυβέρνηση Τζόνσον για οποιοδήποτε από αυτά τα ζητήματα καθώς διαχειρίστηκε, όπως υπογραμμίζει, εντελώς λανθασμένα τα πρώτα lockdown πέρυσι και τώρα το άνοιγμα των ταξιδιών. 

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Jesse Norman, μιλώντας στο Sky News, προσπαθούμε να κινηθούμε με προσοχή και προοδευτικά προς τη σωστή κατεύθυνση, επομένως δεν αποκλείω τίποτα αυτή τη στιγμή.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εξερευνά όλες τις επιλογές και δεν επιθυμούμε να μείνουμε πίσω από άλλες χώρες που υιοθετούν την προσέγγιση του πλήρους εμβολιασμού εάν αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Πάνω από το 55% του πληθυσμού στο Ην. Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί με τις 2 δόσεις, και η χαλάρωση των περιορισμών για αυτούς ενδέχεται να εκτινάξει τα ταξίδια για δημοφιλείς πορτοκαλί προορισμούς όπως η χώρα μας.

Οι προτάσεις για χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς βρίσκονται στα αρχικά στάδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Τelegraph, o υπουργός Υγείας, Matt Hancock, ο οποίος έχει στηρίξει σκληρά μέτρα, φέρεται να είναι ανοικτός σε κάποια τέτοια αλλαγή.