Όπως ανακοίνωσε εχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε αποφάσισε ομόφωνα για θέματα του υπουργείου Τουρισμού, πως θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος με αρνητικό rapid test για τους τουρίστες που έρχονται από τις πράσινες χώρες.

Ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες που έρχονται από «πράσινες» χώρες, όπως αυτές προκύπτουν από την χαρτογράφηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων με rapid test 48 ωρών.

Δηλαδή, θα αρκεί πλέον το αρνητικό rapid test και δεν θα απαιτείται μοριακό τεστ PCR 72 ωρών για τις αφίξεις από τις συγκεκριμένες χώρες προέλευσης, γεγονός που ερμηνεύεται ως έξτρα ώθηση στην τουριστική κίνηση εν μέσω καλοκαιριού, δεδομένου ότι το μοριακό τεστ είναι πολύ πιο ακριβό από το rapid test.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα, αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική ΚΥΑ με τις νέες αλλαγές.

Αντίθετα:

Από τις πορτοκαλί χώρες θα επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, που είναι σωρευτικά εμβολιασμένα και θα έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους.
Από τις κόκκινες περιοχές η Ελλάδα θα δέχεται εμβολιασμένους και με PCR 72 ωρών και καραντίνα 7 ήμερων και στο τέλος της καραντίνας ξανά τεστ πριν κυκλοφορήσουν στη χώρα.
Οι υπόλοιπες αλλαγές που έρχονται για τον τουρισμό είναι:

Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών θα εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του Τουρισμού (Ξενοδοχεία, Ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες Ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση, κ.ά.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό test 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο test και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.