Ισραήλ: Αεροπλάνο καταρρίπτει drones με λέιζερ υψηλής ισχύος

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν απειλές από αέρος με τη μορφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρουκετών από τη Γάζα και αλλού. Μια νέα στρατιωτική καινοτομία παρουσίασε το Ισραήλ, εμφανίζοντας σύστημα λέιζερ που από αέρος καταρρίπτει εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Το οπλικό αυτό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος τοποθετήθηκε σε αεροσκάφος εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες και συστήματα εντοπισμού, χρησιμοποιήθηκε για την αναχαίτιση πολλών drones σε διάφορες αποστάσεις μέχρι ένα χιλιόμετρο και υψόμετρα.

Στη διάρκεια των δοκιμών την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την εγχώρια εταιρεία Elbit Systems, το αεροσκάφος «αναχαίτισε επιτυχώς και κατέστρεψε 100% τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός πολυετούς προγράμματος ανάπτυξης προηγμένου αερομεταφερόμενου συστήματος λέιζερ, που θα προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στην πολυεπίπεδη άμυνα του Ισραήλ, συμπληρώνοντας τις δυνατότητες των συστημάτων του ”Σιδερένιου Θόλου”, της ”Σφεντόντας του Δαβίδ” και του Arrow».

Στη διάρκεια της τελευταίας ανάφλεξης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα, το Ισραήλ χρησιμοποίησε αντιπυραυλικά συστήματα αναχαίτισης όπως ο «Σιδερένιος Θόλος» («Iron Dome») για να καταρρίψει ρουκέτες της Χαμάς και εχθρικά drones. Η χρήση κοστοβόρων πυραύλων αναχαίτισης, όμως, σε φτηνές ρουκέτες δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το λέιζερ, ένας λόγος για τον οποίο στρατοί ανά την υφήλιο στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χρήση συστημάτων λέιζερ για την αντιμετώπιση των drones.