Η συνολική αξία των κορυφαίων 50 πιο εμπορικών αεροπορικών στον κόσμο έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο, μειώνοντας από 108,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 72,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Brand Finance Airlines 50 2021.

Ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών είναι ένας από τους πιο σοβαρά επηρεασμένους από την πανδημία COVID-19, με τα διεθνή ταξίδια να βρίσκονται σε σχεδόν αδιέξοδο από τις αρχές του 2020. Με τις αεροπορικές εταιρείες να αναγκάζονται να ελαττώσουν σημαντικό αριθμό των στόλων τους και να μειώσουν τις πτήσεις σε ανησυχητικά χαμηλούς αριθμούς , οι επωνυμίες αντιμετωπίζουν εξαντλητικά ταμειακά αποθέματα και εξάρτηση από κρατική ή κρατική υποστήριξη.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) έχει προβλέψει ότι η βιομηχανία δεν θα πραγματοποιήσει πλήρη ανάκαμψη στα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το 2023 ή το 2024.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Brand Finance, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αναμένεται να κάνουν ταχύτερη ανάκαμψη από την πλήρη- αντίστοιχοι υπηρεσιών. Και οι δύο, ωστόσο, θα βασίζονται στη συνεχιζόμενη ταχεία και επιτυχημένη διάθεση εμβολιασμών παγκοσμίως, καθώς και στον αποτελεσματικό έλεγχο των νέων παραλλαγών που αναδύονται. Τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να σταματήσουν, ενώ τα ταξίδια αναψυχής είναι πιθανό να είναι ο κύριος μοχλός πίσω από την ανάκαμψη σε ολόκληρο τον κλάδο.

Ο Savio D’Souza, διευθυντής αποτίμησης, Brand Finance, σχολίασε:

«Όπως είχε προβλεφθεί, τα εμπορικά σήματα των αεροπορικών εταιρειών είχαν μια ταραχώδη πορεία από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις αξίες των εμπορικών σημάτων να πέφτουν κατακόρυφα. Με την ανάκαμψη που συνδέεται στενά με τα ποσοστά εμβολιασμού, πιθανότατα θα δούμε τις πτήσεις μικρών αποστάσεων και οι αερομεταφορείς να ανακάμπτουν γρηγορότερα σε σύγκριση με τα μακρινά. Οι αεροπορικές εταιρείες που καταφέρνουν να πετάξουν με επιτυχία στην οικονομική καταιγίδα της πανδημίας και να προστατεύσουν τις μάρκες τους, είναι πιθανό να είναι πιο ανθεκτικές και να αποδίδουν καλύτερα καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα. “

Στις κορυφαίες  Delta,  American Airlines United Airlines

Οι αμερικανικές εταιρείες αεροπορικών εταιρειών, η Delta, η American Airlines και η United Airlines έχουν διατηρήσει τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατάταξη Brand Finance Airlines 50 2021.

Με τις τρεις επωνυμίες να εκτίθενται στις ίδιες επιχειρηματικές συνθήκες καθ ‘όλη την πανδημία στις ΗΠΑ, οι αντίστοιχες αξίες επωνυμίας τους έχουν σημειώσει παρόμοια επιτυχία, χάνοντας μεταξύ 38% και 40%. Τα εγχώρια ταξίδια στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να ανακάμπτουν σταθερά και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, επομένως οι αξίες της επωνυμίας το επόμενο έτος αναμένεται να βελτιωθούν.

Η πιο πολύτιμη εταιρεία του κλάδου, η Delta (αξίας 5,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) έχει διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι και οι πελάτες έχουν παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα σε όλη την πανδημία και έχει αναγνωριστεί ως κορυφαία μάρκα εξυπηρέτησης πελατών, επικοινωνιών και ευελιξίας – η τελευταία από τις οποίες είναι ζωτικής σημασίας στο αβέβαιο περιβάλλον με τον κορονοϊό.

Νέες εταιρείες στον ανταγωνισμό

Υπάρχουν τρεις νεοεισερχόμενοι στην κατάταξη φέτος: η Saudia (αξία μάρκας 506 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην 39η θέση. Jetstar (αξία μάρκας 360 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) το 49ο. και Avianca (αξία μάρκας 356 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στην 50η.

Η υψηλότερη νεοεισερχόμενη, η Saudia , έχει ξεπεράσει την καταιγίδα που προκαλείται από τον κορονοϊό, ανακατευθύνει τους πόρους της στην ισχυρή εγχώρια αγορά της.

Η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε πρόσφατα το όραμά της για το βασίλειο του τουρισμού και του κόμβου εφοδιαστικής με πάνω από 100 εκατομμύρια τουρίστες έως το 2030, αυξάνοντας τον αριθμό των προορισμών σε 250 και διπλασιάζοντας την ικανότητα του αεροπορικού φορτίου.

Η Saudia σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά το μέγεθος του στόλου της για να συλλάβει αυτήν την ανάπτυξη στην αγορά. Αυτή η αναμενόμενη εγχώρια ανάπτυξη και οι φιλοδοξίες του Vision 2030 καθιστούν τη μάρκα Saudia ως μία που πρέπει να παρακολουθεί καθώς χτίζει τη δύναμη και την αξία της διεθνούς μάρκας.

Οι αερομεταφορείς σημαιών χτίζουν εμπιστοσύνη και φήμη, αλλά μπορούν να τη μεταφράσουν σε εμπορικό πλεονέκτημα;

Εκτός από τη μέτρηση της συνολικής αξίας της επωνυμίας, η Brand Finance καθορίζει επίσης τη σχετική ισχύ των επωνυμιών μέσω μιας ισορροπημένης κάρτας αποτελεσμάτων μετρήσεων που αξιολογούν τις επενδύσεις μάρκετινγκ, τα ίδια κεφάλαια και τις επιχειρηματικές επιδόσεις. Σε όλη την κατάταξη, οι αερομεταφορείς σημαίας λαμβάνουν κατά μέσο όρο υψηλότερες βαθμολογίες παγκόσμιου και εγχώριου δείκτη αντοχής μάρκας (BSI). Στο τελευταίο Global Brand Equity Monitor της Brand Finance, οι αερομεταφορείς σημαιών ξεπερνούν τους αερομεταφορείς εκτός σημαίας σε δύο βασικές μετρήσεις προτάσεων κατά 16 βαθμούς και τη φήμη κατά 12 βαθμούς.

Οι αερομεταφορείς σημαίας, γενικά, έχουν επωφεληθεί από μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη από τους αντίστοιχους αερομεταφορείς που δεν φέρουν σημαία. Αυτό πραγματοποιήθηκε στην άμεση οικονομική υποστήριξη, καθώς και μέσω έμμεσης στήριξης μέσω προγραμμάτων, θέσεων εργασίας ή αναβολής φόρων.

Επίσης, συνέχισαν να πετούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ζωτικής σημασίας διαδρομές, ενώ οι συνομηλίκοι χαμηλού κόστους αναγκάστηκαν να κλείσουν διαδρομές. Αυτό βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της φήμης των σημάτων μεταφορέων σημαιών.

Η Aeroflot η ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία

Σύμφωνα με το Brand Strength Index της Brand Finance, η Aeroflot (κάτω από 38% σε 1,0 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) είναι για άλλη μια φορά η ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, με βαθμολογία BSI 89,5 στα 100 και αντίστοιχη βαθμολογία ισχύος AAA.

Η Aeroflot έκανε πρόσφατα μια αλλαγή στρατηγικής για να γίνει μια πιο premium κατηγορία ταξιδιού. Καθώς πολλές άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάζονται να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και να αναστείλουν τις παραδόσεις αεροσκαφών, η Aeroflot περιμένει αεροσκάφη νέας γενιάς για να αντικαταστήσει σταδιακά τον παλαιότερο στόλο της.

Ως μία από τις παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρωσίας έχει καταδείξει σαφώς ότι παρά τα μειωμένα αεροπορικά ταξίδια, εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στο μυαλό των καταναλωτών, με τη φήμη της να βελτιώνεται από 84,0 σε 90,0 στα 100 φέτος, σύμφωνα με Global Brand Equity Monitor της Brand Finance.

Ο Savio D’Souza, διευθυντής αποτίμησης, Brand Finance, σχολίασε:

«Για άλλη μια φορά, η Aeroflot έχει ανακηρυχθεί η ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο. Η ισχυρή και τεράστια κληρονομιά της αεροπορικής εταιρείας, σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθειά της να καινοτομεί και να βελτιώνει τη στρατηγική της, να τη διατηρεί σε σταθερή θέση στην παγκόσμια αγορά αεροπορικών εταιρειών όταν οι διεθνείς περιορισμοί ταξιδιού χαλαρώσουν. “