Με το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος πτήσης ως τον μεγαλύτερο άσο στα φτερά του το Alice αναμένεται να μπει σύντομα στην παραγωγή, ως το πρώτο ηλεκτρικό επιβατικό αεροσκάφος.

Το Alice της Εviation είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αεροπλάνο, το οποίο πρόκειται να μπει στην παραγωγή σύντομα, φέρνοντας μαζί του και μια μικρή μηδενικών ρύπων επανάσταση στις σύντομες πτήσεις.
Το μοντέλο της της ισραηλινής start up εταιρίας, κατασκευασμένο σχεδόν εξολοκλήρου από συνθετικά υλικά θα είναι παράλληλα και το πρώτο φουλ fly by wire ηλεκτρικό αεροπλάνο.

Το Alice είναι σχεδιασμένο για μικρής ακτίνας πτήσεις, μπορεί να μεταφέρει έως και εννέα επιβάτες, ενώ μπορεί να καλύψει 814 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση των μπαταριών των 900 kWh που έχουν τοποθετηθεί τόσο στα φτερά όσο και στην άτρακτο του. Η μέγιστη ταχύτητα του φτάνει στα 444,48 χλμ./ώρα στα 10.000 πόδια και στα 490,78 χλμ./ώρα στα 32.000 πόδια, ενώ για μία ώρα πτήσης απαιτούνται 30 λεπτά φόρτισης. Κάθε ένας από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες του αποδίδει 870 ίππους.

Εκτός από τους μηδενικούς ρύπους κατά τη διάρκεια της πτήσης, το μεγάλο “όπλο” του Alice είναι το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος πτήσης που φτάνει σύμφωνα με τον κατασκευαστή του στα 170 ευρώ την ώρα. Έναντι των turboprop επιβατικών αεροσκάφη, το Alice έχει λειτουργικό κόστος πτήσης που ανέρχεται μόλις στο 20%, ενώ σε σχέση με τα επιβατικά ελικοφόρα με εμβολοφόρους κινητήρες το κόστος παρουσιάζεται μειωμένο κατά 45-50%.

Η ισραηλινή εταιρία με έδρα στις Η.Π.Α. έχει δεχτεί ήδη την πρώτη παραγγελία για το αεροσκάφος των 3,4 εκατ. ευρώ, το οποίο σύντομα θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση, πριν από το τέλος της χρονιάς.

πηγή:traction.gr