Η Lilium, μια γερμανική start-up που κατασκευάζει ηλεκτρικά αεριωθούμενα αεροσκάφη που μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει 220 από τα οχήματά της για έως και 1 δισ. δολάρια στη βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία Azul.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα δίκτυο αεροσκαφών eVTOL (απογείωση και προσγείωση ηλεκτρικών αεροσκαφών) στη Βραζιλία από τώρα έως το 2025.

«Το αεροσκάφος που σχεδιάζουμε να απογειώσουμε θα κάνει 175 μίλια την ώρα», δήλωσε ο Alex Asseily, επικεφαλής στρατηγικής της Lilium, στο CNBC. «Η απόσταση πτήσης θα είναι 155 μίλια».

Η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται υπό εντατική πίεση για να εξετάσει νέους τρόπους τροφοδοσίας των σκαφών τους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν δημόσια την ανάγκη μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το τελευταίο αεροσκάφος της Lilium είναι ένα πενταθέσιο μοντέλο, αλλά αυτό που μπαίνει σε μαζική παραγωγή και θα πωληθεί στην Azul θα είναι ένα επταθέσιο μοντέλο, δήλωσε ο Asseily, προσθέτοντας ότι η γραμμή παραγωγής είναι 50% ολοκληρωμένη.

Κάθε αεροσκάφος Lilium θα κοστίσει στην Azul περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Azul είναι η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική εταιρεία στη Βραζιλία όσον αφορά τις πόλεις που εξυπηρετούνται και τις καθημερινές αναχωρήσεις.

Ο John Rodgerson, CEO της Azul, δήλωσε ότι το εμπορικό σήμα, το δίκτυο διαδρομών και το πρόγραμμα αφοσίωσης της Azul θα βοηθήσουν στη «δημιουργία των αγορών και της ζήτησης για το δίκτυο τζετ Lilium στη Βραζιλία».

Οι επενδυτές έχουν υποστηρίξει τη Lilium, η οποία ανταγωνίζεται τις εταιρείες Airbus και BlackFly, με 300 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, η εταιρεία σχεδιάζει να αντλήσει επιπλέον 830 εκατομμύρια δολάρια που θα την κοστολογούν περίπου στα 3,3 δισ. δολάρια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται μέσω μιας SPAC με την QellSPAC και πρόεδρος θα είναι ο πρώην CEO της Airbus Thomas Enders.

Ο βετεράνος της Tesla Gabrielle Toledano και το στέλεχος του αεροπορικού κλάδου Henri Courpron θα ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο της Lilium μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Lilium με την QellSPAC.