Οι Παλαιστίνιοι δίδυμοι Καμίς και Άτα αλ Σαϊράφι, από την πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, είναι απασχολημένοι με τη μετατροπή ενός αεροσκάφους σε εστιατόριο.

Το 1999, τα δύο αδέλφια αγόρασαν ένα παροπλισμένο αεροσκάφος Boeing 707 από έναν επιχειρηματία έναντι 100.000 δολαρίων ΗΠΑ και αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε κερδοφόρο επενδυτικό έργο.
 

«Δεν ήταν εύκολο να το μεταφέρουμε από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο 60χρονος Καμίς αλ Σαϊράγι, πατέρας επτά παιδιών, προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίσαμε μια περίπλοκη διαδικασία, ειδικά επειδή χρειαζόμασταν να μετακινήσουμε το αεροπλάνο».

Υπό τον συντονισμό της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς, η διαδικασία μεταφοράς του αεροσκάφους διήρκεσε περίπου 13 ώρες.

Πρώτα, οι αξιωματούχοι έκλεισαν όλους τους βασικούς δρόμους για να επιτρέψουν στο αεροπλάνο να κυλήσει πάνω σε ένα γιγάντιο φορτηγό. Στη συνέχεια, τα φτερά του αποσπάστηκαν προσωρινά από το σώμα μέχρι να φτάσουν στη Ναμπλούς.

«Ήταν ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε ο Άτα αλ Σαϊράφι. «Έφτασε στη Ναμπλούς ένα πρωί στις 4.00, ενώ πολλοί άνθρωποι το περίμεναν στους δρόμους».

Ωστόσο, το σχέδιό τους να ανοίξουν ένα εστιατόριο μέσα στο αεροσκάφος εμποδίστηκε από τη Δεύτερη Ιντιφάντα το 2000, αλλά τα δύο αδέλφια δεν εγκατέλειψαν ποτέ το όνειρό τους.

«Νιώθαμε το αεροπλάνο σαν παιδί μας. Έτσι το διατηρήσαμε για να λειτουργήσει όταν έρθει η ώρα», είπαν οι δίδυμοι.

Καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει σε επιδείνωση του τουριστικού τομέα στη Δυτική Όχθη, τα αδέλφια αποφάσισαν να ανοίξουν το εστιατόριο για «ανθρώπους που ανυπομονούν να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή».

Αφαίρεσαν όλα τα καθίσματα του αεροσκάφους και έστρωσαν την καμπίνα με ξύλινα δάπεδα, ενώ έβαλαν τα έπιπλα εντός του αεροπλάνου, το οποίο ακόμη διακοσμείται.

Λόγω του περιορισμένου χώρου της καμπίνας, η κουζίνα βρίσκεται στον ανοιχτό χώρο έξω και κάτω από το αεροπλάνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο των διδύμων, οι υπάλληλοι του εστιατορίου θα φορούν στολές αεροσυνοδών και ένα παιδικό λούνα παρκ θα κατασκευαστεί κοντά στο αεροπλάνο. Σχεδιάζουν επίσης να δημιουργήσουν χώρο για γάμους.

«Τέλος, θα ανοίξω τις πόρτες του εστιατορίου μου για να απολαύσουν οι άνθρωποι τον χρόνο τους μέσα στο αεροσκάφος», δήλωσε ο Άτα αλ Σαϊράφι στην Xinhua.

Ταυτόχρονα, τα δύο αδέλφια έχουν ανοίξει ένα μικρό καφέ κάτω από το αεροπλάνο, το οποίο σερβίρει σάντουιτς, ποτά και ναργιλέ.

Αν και το εστιατόριο δεν έχει ανοίξει επίσημα, κάποιοι πελάτες έχουν ήδη φτάσει, βγάζοντας φωτογραφίες.