Η Μπολόνια έγινε για μια μέρα η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της αεροπορικής βιομηχανίας και φιλοξένησε το Aviation-Event 2021 BLQ, το διεθνές συνέδριο που από το 2008 φέρνει κοντά εκπροσώπους με επιρροή στον κόσμο των αεροπορικών, τουριστικών και βιομηχανικών εταιρειών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Aviation Business, το αεροδρόμιο της Μπολόνια, σε συνεργασία με το Bologna Welcome, φιλοξένησε την πρωτοβουλία που πραγματοποίησε στο ιστορικό χώρο του Palazzo Re Enzo στις 27 Αυγούστου, με το airnews.gr να είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Περισσότεροι από 30 ομιλητές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, 160 συμμετέχοντες και μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων μέσων ενημέρωσης, είναι οι αριθμοί μιας εκδήλωσης που έχει στόχο να δώσει ώθηση και νέα ζωή σε έναν τομέα που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, υποδεικνύοντας μια κοινή πορεία για μια βιώσιμη ανάκαμψη, σφυρηλάτηση μιας βιομηχανίας ικανής να προσαρμοστεί σε ακραία και ξαφνικά γεγονότα.

Aviation-Event 2021 BLQ | Business and Aviation |

«Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η πρωτοβουλία πραγματοποιείται εδώ στη Μπολόνια», υπογραμμίζει ο Enrico Postacchini, Πρόεδρος του αεροδρομίου της Μπολόνια.

«Ήταν μια μακρά δουλειά που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο για να φέρει για πρώτη φορά το συμπόσιο εδώ στην Ιταλία και τα καταφέραμε χάρη σε ένα εξαιρετικό δελτίο ταυτότητας, ένα διεθνές αεροδρόμιο που προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε λεκάνη απορροής άνω των 47 χιλιάδες εταιρείες με έντονη τάση για εξαγωγή και διεθνοποίηση του «made in Italy». Συχνά οι εταιρείες ηγούνται της αγοράς στον τομέα των κινητήρων, των βιοϊατρικών, των αυτόματων μηχανημάτων και των τροφίμων. Όλα εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο της Μπολόνια. Αλλά επίσης, ένας τουριστικός προορισμός που τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη ».

«Το Aviation-Event αντιπροσωπεύει μια σημαντική ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συναντήσουμε τις διαφορετικές πραγματικότητες που συνθέτουν το περίπλοκο μωσαϊκό της βιομηχανίας ταξιδιών, φιλοξενίας και μεταφορών», λέει ο Giovanni Trombetti.

«Μια στιγμή που, ενόψει της επανεκκίνησης, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή της Μπολόνια ήταν το αποτέλεσμα ενός μεγάλου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων και το αεροδρόμιο της Μπολόνια και το Bologna Welcome πάντα συνεργάζονταν με τον κοινό στόχο να φέρνουν τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες αναψυχής στην πόλη, αλλά και να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλότερη αριστεία. Είναι επομένως απαραίτητο να κατανοήσουμε ποιες μπορεί να είναι οι νέες ανάγκες του μέλλοντος, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε πρότυπα απόλυτης ποιότητας ».

Ο Marcel Riwalsky, CEO της Aviation-Event, ανέφερε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τους φιλοξενούμενους συνεργάτες μας, το Bologna Airport και το Bologna Welcome, για  το Aviation-Event 2021 BLQ. Η Μπολόνια είναι ένας αναδυόμενος περιφερειακός κόμβος για την αεροπορία, τον τουρισμό και το εμπόριο, που αρμόζει στη φιλοδοξία της διοργάνωσης να λειτουργήσει ως καταλύτης για κρίσιμες συζητήσεις και αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στην πορεία της βιομηχανίας στο μέλλον μετά την πανδημία ».

Ο Riwalsky προσθέτει:

«H Μπολόνια είναι στο προσκήνιο, η επανασύνδεση της βιομηχανίας μας και των ενδιαφερομένων μερών, παρέχοντας μια φυσική πλατφόρμα για αποτελεσματική ανταλλαγή και δικτύωση, θα αποτελέσει σύμβολο για την ανθεκτικότητα της βιομηχανίας μας και των κοινοτήτων που εξυπηρετεί. Για πρώτη φορά το Aviation-Event θα παρέχει ψηφιακό περιεχόμενο που παράγεται και μεταδίδεται ζωντανά στα ψηφιακά κανάλια της εκδήλωσης».

Aviation Event (@Aviation_Event) | Twitter

Όσα πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου στις 9:00 π.μ., το συνέδριο εγκαινίασε ο Enrico Postacchini, Πρόεδρος της Aeroporto di Bologna μαζί με τον Marcel Riwalsky, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aviation-Event, τον Δήμαρχο της Μπολόνια Virginio Merola και τον Πρόεδρο της Περιφέρειας Emilia-Romagna Stefano Bonaccini.

Έπειτα ακολούθησαν κάποιες εισαγωγικές ομιλίες της ημέρας, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γενικό Διευθυντή της Marconi, Nazareno Ventola και τον Πρόεδρο της ENAC, Pierluigi Di Palma αντίστοιχα να πλαισιώνουν το θέμα της ημέρας μεταξύ στρατηγικής, ψηφιακού μετασχηματισμού, βιωσιμότητας και ανάπτυξης του τομέα, από τις αεροπορικές μεταφορές στα νέα σύνορα του διαστήματος.

Aviation Event (@Aviation_Event) | Twitter

Στο πρώτο πάνελ – Επιχειρηματικά ταξίδια – επιχειρηματίες από τη συμβολική πραγματικότητα της Ιταλίας στον κόσμο – από την αριστεία στην αυτοκινητοβιομηχανία έως τους μηχανικούς ακριβείας – απεικονίστηκε το όραμά τους για επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια χώρα που έχει πολλά να προσφέρει, ειδικά όσον αφορά τις συνεργασίες για ανάπτυξη:  από τις υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου που προσφέρουν το αεροδρόμιο της Μπολόνια και το Bologna Welcome για επαγγελματίες ταξιδιώτες που αναχωρούν και φθάνουν, μέχρι την υποστήριξη των ιδρυμάτων για την ανάπτυξη της περιοχής, χάρη επίσης σε ένα σταθερό δίκτυο αποδοτικών υποδομών.

Μια περιοχή που, από την άλλη πλευρά, προσφέρει επίσης όλο και περισσότερες υπηρεσίες για τουρισμό αναψυχής, συμπεριλαμβανομένης της φύσης, του πολιτισμού και του φαγητού.  Εν ολίγοις, η Emilia-Romagna είναι η ιδανική γη για δουλειές και διακοπές, αλλά και στρατηγικό σημείο πρόσβασης για να επισκεφθείτε τις ομορφιές της Ιταλίας.

Αφού άκουσε μια ομιλία του Eddie Wilson, CEO της Ryanair, της αεροπορικής εταιρείας που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Μπολόνια τα τελευταία δέκα χρόνια, η συζήτηση θα επικεντρώθηκε σε πιθανούς τρόπους ανάκαμψης. Μεταξύ της καινοτομίας, της υποδομής και των νέων προσεγγίσεων, όπως οι πτήσεις χωρίς Covid, οι ομιλητές αναθεώρησαν την τρέχουσα κατάσταση των αεροπορικών και μη αεροπορικών επιχειρήσεων και πρότειναν τις δικές τους στρατηγικές συνταγές για το μέλλον, προκειμένου να βρουν μια σύνθεση για να χτίσουν μαζί μια νέα κανονικότητα.

Το τρίτο πάνελ ασχολήθηκε με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις, κεντρικά θέματα για την ανάκαμψη. Η δέσμευση για τη βιωσιμότητα ιδίως θα ενισχυθεί ολοένα και περισσότερο, ώστε να καταστούν οι επιχειρήσεις αεροπορικών μεταφορών λιγότερο επιπτώσεις, να προστατευθεί ο πλανήτης και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί σε νέα τμήματα. Παρουσιάστηκαν οι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι βιωσιμότητας, μαζί με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ορισμένων από τις πιο αντιπροσωπευτικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες θα συζητηθούν με εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Τέλος, το τέταρτο πάνελ προσπάθησε να εμβαθύνει αυτό που συζητήθηκαν στα δύο προηγούμενα πάνελ και να «σχεδιάσει το νέο φυσιολογικό» με πιο ακριβή τρόπο, μέσω της έκθεσης επιχειρηματικών μοντέλων για βιώσιμη ανάπτυξη και υποδομές, προκειμένου να προσαρμοστεί σε ξαφνικά γεγονότα όπως οι πανδημίες και επίσης για την κάλυψη των αναγκών των πελατών.