Η σύσταση της ΕΕ δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη και ορισμένες χώρες μπορεί να αποφασίσουν να επιτρέπουν την είσοδο σε εμβολιασμένους Αμερικανούς τουρίστες.

H Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συστήσει την απαγόρευση εισόδου σε Αμερικανούς, εκτός από τις περιπτώσεις ανάγκης, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, με δύο διπλωμάτες να αναφέρουν ότι δεν υπήρχαν έως χθες αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέταζαν το μέτρο αυτό από τον περασμένο μήνα, αλλά τώρα ο μέσος αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από την ΕΕ.

Σύσταση και για άλλες πέντε χώρες

Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ συνέστησε την περασμένη εβδομάδα την αφαίρεση των ΗΠΑ και πέντε άλλων χωρών από τη λίστα των χωρών, οι κάτοικοι των οποίων μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Η ταξιδιωτική λίστα της ΕΕ αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες. Δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη, αλλά σε γενικές γραμμές αποτελεί τους τελευταίους μήνες τον κανόνα για τους ταξιδιώτες που μπορούν να επισκέπτονται την ΕΕ. Ορισμένες χώρες μπορεί να αποφασίσουν να επιτρέπουν την είσοδο σε εμβολιασμένους Αμερικανούς τουρίστες.

Η πίεση για την αφαίρεση των ΗΠΑ από τη λίστα αυξήθηκε και επειδή η Ουάσιγκτον διατήρησε την απαγόρευση σε Ευρωπαίους να ταξιδεύουν στην Αμερική χωρίς σημαντικό λόγο.