Τεχνική ομάδα από το Κατάρ, που έφτασε με πτήση στην Καμπούλ, λιγότερο από 48 ώρες μετά την αποχώρηση από εκεί των Αμερικανών, συζητά για «την επανάληψη των επιχειρήσεων του αεροδρομίου», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που έχει γνώση του θέματος.

«Μολονότι δεν έχει επιτευχθεί καμιά οριστική συμφωνία για την παροχή τεχνικής αρωγής, μια ομάδα του Κατάρ άρχισε μια συζήτηση στη βάση αιτήματος που διατύπωσε η άλλη πλευρά», διευκρίνισε η πηγή. «Επιμείναμε, μιλώντας με τους Ταλιμπάν, στο ζήτημα της ελευθερίας της μετακίνησης, να υπάρξει ένα ασφαλές πέρασμα για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν ή να μπουν, αν το επιθυμούν», δήλωσε ο Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι.

«Ελπίζουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα γίνουν σεβαστές στο εγγύς μέλλον, όταν το αεροδρόμιο θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις του, ότι αυτό θα γίνει ήπια και ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο για τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε. Το Κατάρ είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν πριν οι τελευταίοι καταλάβουν, στις 15 Αυγούστου, την εξουσία στο Αφγανιστάν. Η Ντόχα διατήρησε έκτοτε μια προνομιακή σχέση με το νέο ισλαμιστικό καθεστώς στην Καμπούλ.