Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επαναλειτουργήσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες κατόπιν της χορήγησης οικονομικής βοήθειας, ύψους 30 εκατ. δολαρίων, από την Τουρκία και το Κατάρ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ με την οικονομική υποστήριξη ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ και την Τουρκία θα λειτουργήσει εντός δύο ημερών» δήλωσε ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, σύμφωνα με το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο TOLO News. Οι Ταλιμπάν είχαν στραφεί προς την Τουρκία και το Κατάρ για τεχνική βοήθεια ως προς την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Εκ μέρους της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση Ερντογάν «μελετά» ακόμη τις προτάσεις των Ταλιμπάν και άλλων χωρών αναφορικά με την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

«Υπάρχουν αιτήματα συνεργασίας προερχόμενα από τους Ταλιμπάν και από ορισμένες χώρες για την επαναλειτουργία [σ.σ. του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι]. Τα εξετάζουμε όλα» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα. «Όμως το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου» προσέθεσε.