Η παραλλαγή του κορωνοϊού Δέλτα προκάλεσε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και ανάγκασε τους αξιωματούχους της ΕΕ να αποχαρακτηρίσουν τη χώρα ως ασφαλή προορισμό, συστήνοντας στα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν την ελεύθερη είσοδο των Αμερικανών ταξιδιωτών για μη απαραίτητα ταξίδια.  Ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν τη νέα σύσταση. Η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι οι πρώτες που επέβαλλαν το απαγορευτικό.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Ολλανδία κατηγοριοποίησε τις ΗΠΑ ως περιοχή πολύ υψηλού κινδύνου και οι ανεμβολίαστοι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα χρειάζεται να περνούν από καραντίνα 10 ημέρων με την άφιξή τους. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γλιτώνουν ημέρες καραντίνας εάν είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό την πέμπτη ημέρα απομόνωσης. Η Σουηδία η οποία προηγουμένως εξαιρούσε τους Αμερικανούς ταξιδιώτες από την απαγόρευση εισόδου που είχε επιβάλλει σε όλες σχεδόν τις αφίξεις εκτός ΕΕ, αφαίρεσε επίσης τις ΗΠΑ από την εγκεκριμένη λίστα χωρών. Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σύνορά της αυτή τη χρονιά, εισήγαγε επίσης μέτρα που επηρεάζουν τις αφίξεις από όλους τους προορισμούς συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Από τις 31 Αυγούστου ξεκίνησε να απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες να παρουσιάζουν απόδειξη αρνητικού τεστ PCR ή αντιγόνου το οποίο θα πρέπει να έχει γίνει εντός 72 ωρών, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι. Η Δανία πρόκειται να απαγορεύσει την είσοδο των μη εμβολιασμένων Αμερικανών, ενώ συνεχίζει να επιτρέπει τα ταξίδια των εμβολιασμένων ομoεθνών τους χωρίς ανάγκη για τεστ ή καραντίνα.

Επιπλέον, από τις 6 Σεπτεμβρίου η Ισπανία απαιτεί από τους Αμερικανούς επισκέπτες να παρουσιάζουν απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, πιστοποιητικό ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ.

Η Ελλάδα, πάντως, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας θα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις Η.Π.Α. έως το τέλος της τουριστικής περιόδου.

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αγορά, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας. Οι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του τουρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και βεβαίως οι απόδημοι Έλληνες, έδειξαν και δείχνουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τουριστικό προϊόν” πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.