Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι έρχονται αρχές Νοεμβρίου, θα ανοίξουν το αεροσκάφος που βρίσκεται σφραγισμένο σε αποθήκη στο αεροδρόμιο Πάφου. Όπως εκτιμάται, είναι πολύ πιθανό να μετέφερε οπλισμό στη Λιβύη.

Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, πάει πίσω στο 2019 όταν το συγκεκριμένο αεροσκάφος, σερβικών συμφερόντων, ήρθε με επείγον σήμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Το σχέδιο πτήσης του ήταν Ιορδανία – Λιβύη, αλλά λόγω πληροφοριών και της εμπόλεμης κατάστασης, αυτό προσγειώθηκε κατ’ επείγον στη Λάρνακα. Λίγες ώρες μετά και ύστερα από συμφωνία της εταιρείας του με ιδιώτη που διατηρεί υπόστεγο – αποθήκη πέταξε για το αεροδρόμιο Πάφου όπου παρέμεινε εκεί μέχρι που η παρουσία του αποκαλύφθηκε ύστερα από έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Προ μηνός, η Αστυνομία ενημερώθηκε για την ύπαρξη του αεροσκάφους και της ζητήθηκε να το φρουρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, μέχρι να έρθουν οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για να το επιθεωρήσουν. Ζητήθηκε επίσης από την κυπριακή Αστυνομία να συνδράμει στις προσπάθειες των εμπειρογνωμόνων όταν θα φτάσουν στην Κύπρο, ώστε το αεροσκάφος να επιθεωρηθεί απρόσκοπτα.

Η ύπαρξη του αεροσκάφους ήταν γνωστή στην Πολιτική Αεροπορία και μάλιστα χθες εκπρόσωπός της αναφέρθηκε για οπλισμό που προοριζόταν για συγκεκριμένη κατάσταση στη Λιβύη, αλλά όπως φαίνεται δεν έφτασε ποτέ στην κατεστραμμένη χώρα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον στο αεροσκάφος –που είναι εγγεγραμμένο σε ιδιωτική εταιρεία και κρίθηκε από έκθεση Επιτροπής Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών ότι είχε επικίνδυνο σχέδιο πτήσης– έχει διατηρηθεί ανέπαφο το όποιο περιεχόμενό του, τόσους μήνες που ήταν ανεπιτήρητο. Επίσης, είναι άγνωστο τι θα βρουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες που θα το επιθεωρήσουν, ωστόσο, θα παραληφθούν τα έγγραφα του σκάφους όπως και οι δραστηριότητες ενόσω βρισκόταν στην αποθήκη για να φανεί ποιοι το επισκέπτονταν και γιατί.

Για την υπόθεση είναι ενημερωμένο και το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει και τις επαφές με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ και η Πολιτική Αεροπορία έχει φάκελο για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε επιβληθεί εμπάργκο στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Λιβύης και προειδοποιούσε με κυρώσεις.

Πηγή: www.philenews.com