Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κεντρικό αεροδρόμιο της Αϊτής μεταξύ των μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, την ώρα που αυξάνεται η πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σταματήσει τις απελάσεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι παράνομες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχεδόν 10.000 μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα στον ποταμό Ρίο Γκράντε που ενώνει την πόλη Ντελ Ρίο στο Τέξας με τη Σιουδάδ Ακούνια στο Μεξικό. Τις τελευταίες ημέρες οι αμερικανικές αρχές έχουν απομακρύνει από το σημείο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους και τους έχουν μεταφέρει σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Περίπου 520 Αϊτινοί έχουν απελαθεί στη χώρα τους με τέσσερις πτήσεις, με τις απελάσεις να αναμένεται να συνεχιστούν, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με το cnn.gr, oι απελαθέντες αντέδρασαν με οργή όταν αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, έπειτα από πολλές εβδομάδες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Λατινικής Αμερικής και αφού δαπάνησαν χιλιάδες δολάρια. Χθες βρέθηκαν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν.

Μια ομάδα ανδρών που φορούσαν λευκά μπλουζάκια έτρεξε πίσω στο αεροπλάνο αφού αποβιβάστηκαν στο Πορτ-ο-Πρενς, με έναν από αυτούς να προσπαθεί να επιβιβαστεί ξανά. Το προσωπικό καμπίνας έκλεισε την πόρτα του αεροσκάφους προτού ο άνδρας καταφέρει να εισέλθει σε αυτό.

«Είμαι εξοργισμένος με την κυβέρνηση. Μας είπαν στη φυλακή ότι η αϊτινή κυβέρνηση υπέγραψε για να μας στείλουν πίσω στην Αϊτή. Είναι όλοι τους κακοί άνθρωποι αυτοί οι αξιωματούχοι», δήλωσε ο Ιρανές Μελίδορ, ένας από τους απελαθέντες.

Η κατάσταση στην Αϊτή – το πιο φτωχό κράτος του δυτικού ημισφαιρίου– είναι ιδιαίτερα ασταθής μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η βία των συμμοριών και ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε χάος τις τελευταίες εβδομάδες.

Λόγω των συνθηκών αυτών ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι εκτίμησε χθες Τρίτη ότι η απέλαση μεταναστών από τις ΗΠΑ στην Αϊτή ενδέχεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να αποτελεί επαναπροώθηση και να εκθέτει σε επικίνδυνες καταστάσεις ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σχολιάζοντας ότι «αντιβαίνει στη λογική» να απελαύνονται μετανάστες στην Αϊτή. Παράλληλα εξέφρασε την οργή του για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι συνοριοφύλακες για να ελέγξουν τους μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που έδειχναν έφιππους άνδρες να χρησιμοποιούν λάσο για να περιορίσουν τους μετανάστες.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να κάνουν πολλά περισσότερα» για να στηρίξουν τις βασικές ανάγκες του λαού της Αϊτής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 οπότε ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι τον έλεγχο του Κογκρέσου, παρουσιάζουν την κρίση και τη δημιουργία του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο Τέξας ως αποτέλεσμα της απόφασης των Δημοκρατικών να άρουν κάποιους από τους περιορισμούς στη μετανάστευση που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.