Η στιγμή της σύλληψης των αρχαιοκάπηλων στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ζευγάρι Αμερικανών συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς μετέβησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για να ταξιδέψουν με πτήση εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου των αποσκευών τους, βρέθηκαν εντός αυτών αρχαία αντικείμενα. Συγκεκριμένα, εντός του σακιδίου του άνδρα βρέθηκαν 14 διάφανα σακουλάκια και μια χάρτινη σακούλα που περιείχαν συνολικά 65 θραύσματα αρχαίων αγγείων και αντικειμένων, ενώ στην αποσκευή της γυναίκας βρέθηκαν δύο διάφανα σακουλάκια που περιείχαν οκτώ θραύσματα αρχαίων αγγείων και αντικειμένων.

Στο βίντεο από τη σύλληψή τους, που εξασφάλισε το iefimerida.gr, φαίνεται ο άνδρας με το κίτρινο φούτερ στο βάθος. Αυτός που σπρώχνει το καρότσι είναι ο αστυνομικός που κάνει την προσαγωγή, ενώ οι υπόλοιποι είναι η οικογένεια του Αμερικανού.

Τα αντικείμενα αυτά δόθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν για κακούργημα και θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον ανακριτή.