Η ανατολή στον τουρισμό θα είναι σταδιακή, αλλά θα έρθει, είπε ο επικεφαλής της ένωσης ευρωπαϊκού τουρισμού ΕΤΟΑ, κ. Tom Jenkins, μιλώντας σε πάνελ κατά την έναρξη της Global Travel Week του Λονδίνου.

Σχετικά με τον ευρωπαϊκό τουρισμό ο κ. Jenkins τόνισε ότι θα έχει την τύχη να δει πλήρη ανάκαμψη έως το 2023. Όπως δήλωσε, ο τουρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέρχεται από μια περίοδο πλήρους απουσίας διάρκειας άνω των 18 μηνών. Ποτέ δεν συνέβη αυτό, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στις περασμένες χαμηλές επιδόσεις του τουρισμού τα έτη 1986, 1991, 2002/3 και 2007/8.

Η διευθύντρια industry relations της ένωσης βρετανών τουρ οπερέιτορ και τουριστικών γραφείων, ΑΒΤΑ, Susan Deer, από την πλευρά της συμφώνησε ότι η ευρύτερη επανεκκίνηση παρουσίασε «προκλήσεις πλαισίου» με τη μορφή ταξιδιωτικών περιορισμών και συστάσεων, αλλά και επιχειρησιακές προκλήσεις με την επαναλειτουργία των διεθνών κλάδων.

Όπως είπε, εταιρείες όπως σπεσιαλίστες μακρινών ταξιδιών και οι σχολικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν προφανώς διαφορετικές προκλήσεις από τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να λειτουργήσουν ακόμα και σε μειωμένο επίπεδο. Η ομάδα μου ασχολείται επίσης με την επιχειρησιακή πλευρά (στο εξωτερικό) σε τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια, και υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία που ήταν εντελώς κλειστά ή μερικώς στελεχωμένα. Έχουμε χάσει αρκετή τεχνογνωσία στη βιομηχανία, οπότε εξετάζουμε ζητήματα που προκύπτουν για τα ξενοδοχεία, που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον Covid. Εξετάζουμε όλα αυτά τα πρότυπα και προφανώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό, τόνισε.

Η ΕΤΟΑ είναι εμπορική ένωση που εργάζεται για λογαριασμό των τουρ οπερέιτορ, των εταιριών διαχείρισης προορισμού και τουριστικών πρακτόρων στην προώθηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορεί να ανθίσει ο ευρωπαϊκός τουρισμός. Έχει πάνω από 1.100 οργανισμούς-μέλη της, από παγκόσμια brand μέχρι μικρές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, οργανισμούς διαχείρισης προορισμού, συνεργάτες της βιομηχανίας και ειδικούς τεχνικούς.