Ενόσω διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την πιθανή αγορά αμερικανικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό έως και 80 τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, η Άγκυρα ενδέχεται να αγοράσει την τελευταία γενιά ρωσικών μαχητικών εάν η συμφωνία καταρρεύσει, δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος είναι ο αποδέκτης κυρώσεων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, για την αγορά των S-400 από πλευράς Τουρκίας.

Η Τουρκία αποβλήθηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα F-35 και οι τρέχουσες συνομιλίες είναι μια προσπάθεια αντικατάστασης των αεροσκαφών, για τα οποία η Τουρκία έχει καταβάλει αντίτιμο αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της δώσουν.

Ο Ντεμίρ είπε ότι εάν η Τουρκία δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία με την Ουάσινγκτον για F-16, εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να εξετάσει την αγορά μαχητικών SU-35 και SU-57 από τη Ρωσία, παίζοντας το κλασικό παιχνίδι του “επιτήδειου ουδέτερου”, όπως και με τους S-400, μετά την αγορά των οποίων κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν πούλησε στην Άγκυρα πυραύλους Patriot.

“Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκρίνουν μια συμφωνία για τα F-16 μετά την κατάσταση με τα αεροσκάφη F-35, η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το ζήτημα των αεροσκαφών Su-35 και Su-57 μπορεί να εμφανιστεί ξανά ανά πάσα στιγμή”, δήλωσε ο Ντεμίρ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν μαχητικά F-16 στην Τουρκία αφότου απέκλεισαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, μετά την αγορά των S-400.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι ΗΠΑ, δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, “άδειασαν” τον Ερντογάν, λέγοντας πως δεν προσέφεραν κάτι τέτοιο στην Τουρκία.

Πηγή: www.capital.gr