H κυβέρνηση θα υποβάλει προσεχώς στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίπτουν οποιοδήποτε αεροσκάφος εισέρχεται παράνομα στον εναέριο χώρο, δεν έχει υποβάλει σχέδιο πτήσης και δεν υπακούει στις εντολές της Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό δήλωσες ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο.

«Τέλειωσε η εποχή που η επικράτεια του Ισημερινού ήταν ελεύθερη για τους διακινητές ναρκωτικών. Εκμεταλλεύονταν την έλλειψη ραντάρ», πρόσθεσε ο κ. Λάσο, αναγγέλλοντας ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα ραντάρ, τα οποία θα καλύπτουν το 100% του εναέριου χώρου.

Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δύο χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στον κόσμο, ο Ισημερινός αποτελεί πλατφόρμα διακίνησης ναρκωτικών, λόγω των πορωδών συνόρων του, της δολαριοποιημένης οικονομίας του και των μεγάλων εξαγωγικών λιμανιών του. Μόνο φέτος, οι αρχές έχουν κατασχέσει 147 τόνους ναρκωτικών.