Κατακραυγή και πυρά από πολλούς για την επιλογή της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν να μην πάρει το τρένο αλλά το αεροπλάνο. 

Την αποκάλυψη έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Φορολογουμένων, Μίχαελ Γιέγκερ, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, εξαπέλυσε βέλη κατά της προέδρου της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας «οικολογικό αμάρτημα» την επιλογή της την ώρα που γίνεται λόγος σε αρκετές χώρες για πιθανή απαγόρευση των σύντομων πτήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον. «Κόστισε πολλά χρήματα στους φορολογούμενους, πολύ χρόνο για τις διαδρομές προς και από τα αεροδρόμιο και πρωτίστως πολλή αξιοπιστία», δήλωσε.

Η απόσταση που χωρίζει τη Βιέννη από την Μπρατισλάβα είναι 47 χλμ, αλλά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θέλησε να πάρει το τρένο για το ταξίδι της μίας ώρας και επτά λεπτών προτιμώντας ένα ιδιωτικό τζετ, που τη μετέφερε σε 19 λεπτά.  Στη διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος εξέπεμψε πάνω από έναν τόνο διοξείδιο του άνθρακα, την ώρα που η Φον ντερ Λάιεν προωθεί την εικόνα της υπερμάχου του περιβάλλοντος με το European Green Deal, που επιδιώκει κλιματική ουδετερότητα για την ΕΕ μέχρι το 2050. Ανάλογα πυρά εκτόξευσε κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην υπουργού Άμυνας της Γερμανίας και η βουλευτίνα της CDU, Γιάνα Σίμκε: «Αν θέλει κάποιος την αλλαγή, πρέπει να δίνει το παράδειγμα, ειδάλλως καταλήγει αναξιόπιστος», σχολίασε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι «με την πτήση και την άφιξη στις Βρυξέλλες σε εκείνο το ταξίδι η Πρόεδρος επισκέφθηκε επτά χώρες σε διάστημα δύο ημερών. Εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, αλλά υλικοτεχνικά δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

Το βράδυ της ίδιας μέρες η Φον Ντερ Λάιεν ταξίδεψε – και πάλι με ιδιωτικό τζετ – στη Ρίγα. Ο εκπρόσωπός της συμπλήρωσε ότι ένας πρόσθετος λόγος που επέλεξε το ιδιωτικό αεροπλάνο ήταν οι ανησυχίες λόγω της Covid-19 από τη χρήση τρένων ή εμπορικών πτήσεων.