Ένα από τα καλύτερα μέρη ενός ταξιδιού, ειδικά όσων αγαπούν το αεροπλάνο, είναι η καταπληκτική θέα την ώρα της προσγείωσης.

Υπάρχουν μερικά μέρη που έχουν εντυπωσιακές προσγειώσεις σε διάφορες σημαντικές πόλεις του πλανήτη, όπως τα κατέγραψε το CNN. Θα μάθετε, επίσης, σε ποια πλευρά του αεροπλάνου πρέπει να καθίσετε ώστε να απολαύσετε την θέα κατά την προσγείωση και την απογείωση.

Ρίο Ντε Τζανέϊρο, (αεροδρόμιο SDU)


Χτισμένο σε λόφους, ανάμεσα σε βουνά και τις τεράστιες παραλίες με άμμο στον Ατλαντικό Ωκεανό, το Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι ευλογημένο με ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία στον κόσμο. Οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις καταλήγουν στο αεροδρόμιο Galeaο, μακριά από το κέντρο της πόλης. Όμως, εδώ, θα αναφερθούμε στο μικρότερο Santos Dumont, το αεροδρόμιο που εξυπηρετεί κυρίως εγχώριες πτήσεις στη Βραζιλία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στον κόλπο Γκουαναμπάρα. Η προσγείωση και η απογείωση από εκεί προσφέρουν πραγματικά μοναδική θέα. Αν κάτσετε στη δεξιά πλευρά του αεροπλάνου την ώρα της προσγείωσης, θα δείτε μερικά από τα εμβληματικά σημεία της πόλης, ανάμεσα τους και το Pão de Açúcar, τον λόφο που έχει το όνομα «κώνος της ζάχαρης».

Λονδίνο (αεροδρόμιο Heathrow)


Το αεροδρόμιο Heathrow μπορεί να απέχει αρκετά από το κέντρο του Λονδίνου, όμως, αν η πτήση σας προσεγγίζει την πόλη από την ανατολική πλευρά, στο δεξί σας χέρι θα έχετε μια πλήρη και εντυπωσιακή εικόνα της βρετανικής πρωτεύουσας. Πετάτε πάνω από τον Τάμεση και πριν προσγειωθείτε, θα δείτε τη γέφυρα του Λονδίνου, το παλάτι του Μπάκινγχαμ και ακριβώς πριν οι ρόδες του αεροπλάνου πατήσουν το έδαφος, το Γουέμπλεϊ. Μια άλλη λιγότερο συνηθισμένη αεροδιαδρομή πετάει πάνω από το Κάστρο του Γουίντσορ: εκεί η καλύτερη θέα είναι στις αριστερές θέσεις του αεροπλάνου.

Μάλε, Mαλδίβες
Όταν κάποιος ταξιδεύει σε ένα εξωτικό μέρος όπως οι Μαλδίβες, περιμένει να υπάρχει μία καταπληκτική προσγείωση. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στο αεροδρόμιο Velana, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μαλέ. Το αεροδρόμιο χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 και αρχικά είχε διάδρομο προσγείωσης από σκυρόδεμα. Πλέον, υπάρχει άσφαλτος, κάτι σύνηθες στα περισσότερα αεροδρόμια του πλανήτη. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα το συνηθισμένο στη θέα των κοραλλιογενών νησιών του Ινδικού Ωκεανού. Όποια πλευρά και να επιλέξετε για να καθίσετε, η θέα είναι καταπληκτική.

Βενετία, Ιταλία
Η Βενετία από ψηλά μοιάζει με ψάρι που κολυμπάει προς την ενδοχώρα με την ουρά του να σπαρταράει στην Αδριατική Θάλασσα. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσετε αν πετάτε με προορισμό το αεροδρόμιο Marco Polo, βόρεια του κέντρου της ιστορικής πόλης. Aν κάθεστε δίπλα σε παράθυρο στη δεξιά πλευρά του αεροπλάνου, θα δείτε όλη την πόλη να ξετυλίγεται μπροστά σας. Το σύστημα φραγμάτων «Μωυσής», το μακρόστενο νησί Λίντο, τα κτήρια με τις κεραμιδένιες στέγες και τα καμπαναριά, το Μεγάλο Κανάλι. Τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης, θα δείτε τα νησιά Μπουράνο και Τορσέλο, πριν προσγειωθείτε ανάμεσα στα έλη στο βόρειο κομμάτι της λιμνοθάλασσας.

Ίνσμπρουκ, Αυστρία


Oι επιβάτες που δεν νιώθουν τόσο άνετα στο αεροπλάνο, ίσως χρειαστούν ένα ποτό πριν προσγειωθούν στο Ινσμπρουκ. Το κύριο αεροδρόμιο στην περιοχή του Αυστριακού Τιρόλο περιβάλλεται από βουνά από όλες τις πλευρές του. Το αεροπλάνο πρέπει να περάσει ανάμεσά τους για να προσγειωθεί στην κοιλάδα. Πάντως, αν κάποιος δεν φοβάται τον χειμώνα, η θέα των χιονισμένων βουνών είναι μοναδική. Από όποια πλευρά του αεροπλάνου και να καθίσετε, η προσγείωση στο Ίνσμπρουκ είναι μια εμπειρία που θα θυμάστε, απλά από την αριστερή πλευρά, εκτός από βουνά, θα δείτε και γραφικά χωριά.

Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ


Με το συνδυασμό λόφων και ακτών, το Σαν Φρανσίσκο συναγωνίζεται το Ρίο σε ομορφιά φυσικού περιβάλλοντος. Από το Σαν Φρανσίσκο είναι πιο όμορφη η απογείωση. Αν καθίσετε στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου, θα δείτε την περίφημη γέφυρα και όψεις της πόλης πριν το αεροπλάνο ανέβει σε μεγαλύτερο ύψος. Στην προσγείωση σε όποια πλευρά του αεροπλάνου και να καθίσετε, θα έχετε εικόνα του ωκεανού.

Σάο Πάολο, Βραζιλία
Η μεγαλύτερη πορτογαλόφωνη πόλη του κόσμου, με πληθυσμό 12,3 εκατομμύρια ανθρώπους φαίνεται τεράστια όταν είναι κανείς εκεί. Oπότε, το να πετάξει κανείς από πάνω της είναι μια μοναδική εμπειρία. Σε μια νυχτερινή πτήση θα δείτε το απόλυτο αστικό τοπίο με έναν γαλαξία από φώτα τόσο δυνατό, που ακόμα και σε περίπτωση νεφώσεων φαίνεται πεντακάθαρα. Όποια πλευρά του αεροπλάνου και να επιλέξετε θα έχετε καταπληκτική θέα.

Σαντιάγο, Xιλή
Αν η θέα των χιονισμένων βουνών σας ευχαριστεί, αυτός είναι ο ιδανικός προορισμός για σας. Θα έχετε εκπληκτική θέα των Άνδεων όπως πετάτε, οι οποίοι θα δώσουν θέση σε λόφους και τελικά θα καταλήξετε στην πεδιάδα που είναι χτισμένο το αεροδρόμιο. Αν επιλέξετε να καθίσετε στην αριστερή πλευρά του αεροπλάνου, θα έχετε θέα των Άνδεων έως το τέλος.

Λας Βέγκας, ΗΠΑ


Καθίστε στη δεξιά πλευρά του αεροπλάνου και κοιτάξτε βόρεια καθώς προσγειώνεστε στην «πόλη της αμαρτίας». Αν επιλέξετε την νυχτερινή πτήση, θα δείτε όλο αυτό τον ωκεανό από φώτα νέον. Αν επιλέξετε την ημερήσια, την απέραντη έρημο Μοχάβε. Πλησιάζοντας την πόλη συνήθως περνάτε πάνω από το φράγμα Χούβερ.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική


Η πόλη της Νότιας Αφρικής είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο ωκεανούς και έχει στην «πλάτη» της ένα βουνό. Αυτό σημαίνει εξαιρετική θέα και ποικιλία στο τι βλέπετε όταν προσγειώνεστε. Στα δευτερόλεπτα που διαρκεί η προσγείωση, η εναλλαγή του τοπίου είναι εντυπωσιακή. To αεροπλάνο σχίζει τα σύννεφα, περνάει δίπλα από βουνά και καταλήγει στο αεροδρόμιο της αφρικανικής μεγαλούπολης.